Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
На Рівненщині за хабар судять активного депутата

Обранець заявив, що його підставили.

Фото «4 влада».

На Рівненщині за хабар судять активного депутата

Рівнянин Володимир Кудрін не раз він на сесії гаряче критикував міського голову Володимира Хомка і його більшість. Його називали голосом опозиції у депутатському корпусі

У серпні 2017 року прокуратура повідомила, що депутат погорів на хабарі. І хоч минуло з тих пір більше трьох років, та лише цього понеділка, 16 листопада, у Рівненському міському суді відбулося перше засідання по справі, передає «Рівне вечірнє».

Три з половиною роки тому правоохоронці звітували, що взяли на гарячому Володимира Кудріна та його кума, коли ті отримали 5 тисяч доларів.

Одразу після затримання прокуратура звітувала, що буде добиватися, щоб депутату і його спільнику дали конкретний термін, а кримінальне провадження відкрили за ч.3 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання хабара в особливо великому розмірі).

За версією слідства, ці гроші вони вимагали за неперешкоджання забудовнику, який зводив нерухомість у Рівному на правому березі Басового Кута. Тоді називали навіть адресу — Чорновола, 94, де за документами будували спортивний комплекс, на місці якого тепер стоїть котедж. Подейкували, що за цим будівництвом стояли люди, які мали кумівські стосунки з тодішнім головою Рівненської ОДА Олексієм Муляренком.

Реклама Google

Володимира Кудріна та Юрія Довгальця, який разом із ним проходить по цій справі, було затримано. Одразу після затримання прокуратура звітувала, що буде добиватися, щоб депутату і його спільнику дали конкретний термін, а кримінальне провадження відкрили за ч.3 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання хабара в особливо великому розмірі). Частина третя передбачає позбавлення волі на термін від восьми до дванадцяти років.

Суд встановив підозрюваним запобіжний захід у вигляді грошової застави, а обвинувачені найняли відомого рівненського адвоката Володимира Цуняка.

Як видно з реєстру судових рішень, Юрій Довгалець вніс 64 тисячі гривень застави, а депутат Володимир Кудрін — 128 тисяч. Однак 28 січня 2018 року сплив термін запобіжного заходу, тому заставу депутату та його куму Довгальцю повернули. Прокурор намагався це оскаржити, та у нього нічого не вийшло.

Справу про хабар розглядали у Рівненському міському суді до жовтня минулого року. Саме тоді адвокат Цуняк зумів довести, що у матеріалах були допущені суттєві недоліки, через це її просто повернули назад прокурору. Здавалося, що на цьому справа про хабар і померла. Однак у серпні цього року прокуратура раптом оскаржила це рішення та фактично реанімувати кримінальну справу. Перше засідання по справі відбулося у понеділок, 16 листопада.

Читайте також: «Є сили всередині країни, які із задоволенням знову віддали б її в лапи Путіну», – Олег Сенцов.

Володимир Кудрін, підсудний:

— До мене надійшла інформація, що йде незаконна забудова берега Басів Кут. Оскільки у мене була така інформація, то я офіційно звернувся до ДАБІ, щоб ті провели перевірку. Таке може зробити будь-який громадянин. Ніякого хабара я не вимагав, це усе неправда. Згодом до мене нагрянули правоохоронці, які й провели затримання. Однак скажу, що уся ця справа надумана та сфальсифікована. Заявниця, за якою тоді значилося те будівництво, є агентом правоохоронних органів. Вона фігурує в низці кримінальних справ як у нас в області, так і в Києві. Адже у столиці є люди, на яких вона теж писала. У матеріалах кримінальної справи є усі докази. За те, щоб мене підставити, їй пообіцяли роботу в структурі СБУ. Більше того, навіть саме розслідування є незаконним. Цим мала займатися поліція, проте справа чомусь опинилася у Генеральній прокуратурі. Тобто усе досудове розслідування незаконне і сфабриковане.

На етапі досудового розслідування я звертався до тодішнього генпрокурора Юрія Луценка, щоб він передав цю справу за підслідністю. Але він проігнорував мої звернення. Після його бездіяльності я звернувся до суду, який довів мою правоту. Оскільки усе сфабриковано, то й розгляд справи у суді тягнеться довго. Засідання призначають раз у два місяці або воно узагалі не відбувається.

На мою думку, таку провокацію проти мене зробили для того, щоб я замовчав. Очевидно, що за тим будівництвом хтось стояв, а я їм заважав.

Telegram Channel