Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Чому в Рівному суд конфіскував у чоловіка електрокар Tesla

Автомобіль є власністю норвезького банку та є предметом кримінального розслідування.

Фото Google.

Чому в Рівному суд конфіскував у чоловіка електрокар Tesla

Та ще й наклав штраф у понад 1,5 мільйона

Поліська митниця Держмитслужби у Рівному подала апеляцію та виграла справу щодо автомобіля «Tesla Model X75D». Чоловік ввіз авто до України незаконно, він має сплатити штраф та вартість авто – загалом це майже 3,5 мільйони гривень, – повідомили у митниці. Про це інформує Суспільне. Сам чоловік з рішення суду не погоджується, каже, що автівку переганяв для фірми.

Сам чоловік з рішення суду не погоджується, каже, що автівку переганяв для фірми.

На сайті Єдиного реєстру судових рішень опубліковано рішення суду від 30 жовтня щодо апеляційного позову Поліської митниці до рівнянина. Причиною судової тяганини став електрокар «Tesla Model X75D», якого чоловік пригнав з Норвегії. Митниця подала до суду, аби конфіскувати автомобіль та змусити чоловіка сплатити штраф. Першу інстанцію 25 червня чоловік виграв, апеляцію у жовтні – програв. Він повинен сплатити на користь держави трохи більше 3 мільйонів 400 тисяч гривень.

Чому митниця подала до суду

У Поліській митниці кажуть, що під час перевірки документації у 2020-му році виявили порушення у розмитненні автівки. Спільно з поліцією вони з'ясували, що автомобіль ввозився до України з приховуванням від митного контролю ще у 2018-му році. Зокрема, від митниці приховали дійсну вартість автомобіля, справжні відомості про відправника та одержувача автомобіля.

«Автомобіль є власністю норвезького банку та є предметом кримінального розслідування. Тому митниця відкрила адміністративну справу щодо громадянина, який ввіз авто. Покарання у цій справі – конфіскація автомобіля та штраф у вигляді 100% від вартості авто», – повідомив Суспільному начальник управління Поліської митниці Тарас Кравченко.

Посадовець зазначив, що саму автівку до України ввезли ще у 2018-му, але інформацію про порушення щодо її ввезення митники виявили у 2020-му та звернулися до суду. Автомобіль, згідно документації, наданої Литовською Республікою, продала та відправила в Україну литовська компанія. В Україні машину оцінили у 1,7 мільйона гривень.

Cаму автівку до України ввезли ще у 2018-му, але інформацію про порушення щодо її ввезення митники виявили у 2020-му та звернулися до суду. 

«У червні 2020-го року суд закрив провадження через закінчення строків притягнення порушника, ми подали апеляцію та виграли справу. На користь держави чоловік має сплатити 3,4 мільйони гривень, якщо автомобіля у нього більше немає», – повідомив Тарас Кравченко.

Водій оскаржуватиме рішення апеляційного суду

Журналістам Суспільного вдалося поспілкуватися і з відповідачем у справі, який просив не вказувати його ім'я. Чоловік запевняє, що шкоди державі нанесено не було, адже ввіз електрокарів на територію України не вимагає ні мита, ні ПДВ. Саму ж автівку пригнав у 2018-му на замовлення приватної фірми, яка й розмитнювала автомобіль.

«За машину в Норвегії фірма заплатила 18 тисяч євро. Людина, яка її продала, не до кінця виплатила лізинг за машину і банк звернувся до поліції, бо визнав машину своєю. Інтерпол подав її у розшук, але я захищений українським законом – машину можна знімати з обліку, хоч вона і в розшуку», – каже чоловік.

Також він додав, що з рішенням апеляційної інстанції не погоджується, адже ніколи не був фактичним власником «Тесли», та оскаржуватиме його у Європейському суді.

«Я підприємець, у мене двоє дітей, я в цій справі – потерпілий. Завтра прийдуть і скажуть: ви знаєте, ми мусимо у вас забрати хату. Я не знаю, як це має закінчитися», – зазначає рівнянин.

Він запевнив, що раніше проблем з законом не мав, а справу розцінює як спробу його підставити. У 2018-му працював водієм та приганяв автомобілі на замовлення, зокрема, і «Теслу».

Фірма каже: автомобіль у них викупив відповідач

Журналісти Суспільного зв'язалися і з підприємством «Руджеро». Згідно рішення суду, що є у вільному доступі, саме цьому підприємству і продано авто. Там повідомили, що до «Тесли» стосунку не мають, вона, начебто, стала причиною махінацій. Також вони не знають, де автомобіль, бо його у фірми нібито викупив чоловік, з яким і судилася митниця.

«Він обдурив усіх і провів шахрайську схему, його треба запитати правду. У митниці та Інтерполу до фірми претензій немає. Ми зі свого боку нічого неправомірного щодо автомобіля не зробили», – сказав керівник фірми Олександр Жуков.

Також чоловік зазначив, що про хід справи не знає. У відповідь на запитання, хто ж таки розмитнював автомобіль, чоловік сказав, що це – не телефонна розмова. Назвати ціну автівки він відмовився, мовляв, це корпоративна таємниця.

Крапку поставив суд

На сайті єдиного реєстру судових рішень сказано, що, згідно з даними литовської митниці, автомобіль продали за 30 тисяч євро саме відповідачу. Тим не менше, суд встановив, що розмитнювала автівку саме фірма. Рівненський апеляційний суд задовольнив позов Поліської митниці, бо вважає рішення першої інстанції прийнятим без глибокого вивчення всіх обставин.

Таким чином, чоловіка зобов'язали сплатити штраф в 1 мільйон 722 тисячі гривень, що є вартістю автомобіля, та конфіскувати саме авто. Якщо автомобіля у чоловіка більше немає, то він повинен сплатити його грошовий еквівалент. Постанова суду набрала законної сили відразу після її винесення.

Telegram Channel