Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Екологи й водники Волині перевірили стан річки Прип’ять у її верхів’ї

Рівні води відносно оптимальні для функціонування руслово-заплавного комплексу Прип'яті як поблизу Вижівського водозабору, так і нижче.

Фото Національного природного парку «Прип’ять – Стохід».

Екологи й водники Волині перевірили стан річки Прип’ять у її верхів’ї

Нещодавно директор Національного природного парку «Прип’ять – Стохід» Олександр Сащук та співробітники наукового відділу парку спільно з начальником Любешівської дільниці регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Віктором Криськом побували з робочою поїздкою на верхній точці межі Прип'яті біля сіл Щитинь, що на Любешівщині, і Почапи – на Ратнівщині, з метою огляду стану річки Прип'ять і Вижівського водозабору

Натурним обстеженням встановлено, що загалом Прип'ять знаходиться у задовільному стані, інформує сайт Національного природного парку «Прип’ять – Стохід».

Реклама Google

На Вижівському водозаборі біля Почап перепад рівнів води з річки у Вижівський канал становить орієнтовно 40 – 50 сантиметрів. Вижівський водозабір вже упродовж кількох років знаходиться в аварійному стані, а тому зменшити рівень скиду води у канал вище встановлених шандорів неможливо.

Паралельно з цим водозабором кілька років тому збудована залізобетонна основа для нового водозабору, проте через відсутность коштів будівництво не можна завершити. Порівняно з минулим роком, коли у жовтні також виїжджали на місце спеціалісти, рівні води у Прип'яті були набагато нижчі, і у канал вода фактично не попадала. Цьогоріч ситуація зовсім інша, рівні води відносно оптимальні для функціонування руслово-заплавного комплексу Прип'яті як поблизу Вижівського водозабору, так і нижче, а також в межах Національного природного парку загалом.

Необхідне виділення коштів для завершення будівництва нового водозабору.

Варто зауважити, що при нормальному функціонуванні Вижівського водозабору можна було б періодично регулювати скид води, з метою промиву русла Прип'яті від щорічних наносів, які спостерігалися протягом останніх 5 років. Тому, найважливіше у стабілізації гідрологічного режиму цієї річки та збалансованого скиду вод на Білоозерську водоспоживчу систему у Республіку Білорусь необхідне виділення коштів для завершення будівництва нового водозабору, але з урахуванням технічних вимог у його спорудженні з метою попередження деградації русла Прип'яті.

Telegram Channel