Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
На Рівненщині завершують реконструкцію хати, якій понад півтори сотні років

Хаті приблизно 170-180 років.

Фото Мар`яни Олійник.

На Рівненщині завершують реконструкцію хати, якій понад півтори сотні років

Її з Рівного у етнорезиденцію «Ладомирія» у Радивилові перевезли у вересні і планували реставрувати до кінця осені.

Реконструкцію хати, яку у вересні перевезли з вулиці Шевченка, 65 у Рівному в «Ладомирію», майже завершили. Про особливості процесу відтворення Суспільному розповів голова ГО «Центр дослідження і відродження Волині» Володимир Дзьобак. За його словами, залишилось зробити останні штрихи, зокрема, змурувати автентичну піч.

Найважче у процесі відновлення було домовитися, щоб забрати хатину на реконструкцію, – зізнається Володимир Дзьобак.

Хаті приблизно 170-180 років.

«В певних організацій, державних структур, буди певні побоювання, тому що ту хату можна було і занехаяти. Тому я їхні побоювання розумію. Нам важко було переконати, що ми налаштовані її реконструювати. Цей процес зайняв півтора року», – зізнається він.

Не менш складним виявився й пошук майстрів, які б виконали реконструкцію старої хати. Врешті, зайнялися цим майстри з Івано-Франківщини, які вже мають досвід відтворення у своєму музеї. Їх Володимир Дзьобак називає ентузіастами, прискіпливими до кожної деталі.

«Уявіть, майcтер, який тільки три рази їздив в Пирогово. Тому зайти таких людей, які би не просто вміли з деревом працювати, а хотіли би зробити максимальне відтворення – це було складно. Мені подобається їхня робота. Уявіть собі – вікна тричі переробляли. Тому що не так було, як нам здалося – не так по кольору, не так по формі, не так по технології. А зараз мені подобається», – каже керівник центру дослідження Волині.

«За той період часу, якщо 25 років – одне покоління, там жило зо шість поколінь. Кожне покоління під себе робить ремонт і постаралось щось внести від першопочаткового. Тому нам треба було все це відчистити від нашарувань і cпробувати максимально надати хаті первісного вигляду. Не можу сказати, що нам це вдалося на 100%, тому що ми не знаємо, яким той чи інший елемент був на самому початку, відтак, йдемо за аналогією», – пояснює Володимир Дзьобак.

Telegram Channel