Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Суд визнав протиправним скасування пільгового проїзду в Рівному

Віктор Кошкін звернувся у міськвідділ поліції, адже влада досі не виконала судового рішення.

Фото suspilne.media.

Суд визнав протиправним скасування пільгового проїзду в Рівному

Позивався до влади учасник АТО, опротестовуючи рішення міської комісії з з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій

Скасування пільгового перевезення у Рівному в громадському транспорті на період карантину – протиправне. Так вирішив суд, розглядаючи позов учасника АТО Віктора Кошкіна. З початку жовтня місто судове рішення не виконало. Правниця запевняє –міська комісія ТЕБ та НС не вповноважена скасовувати пільги. Про це інформує Суспільне Рівне.

Історія позову до суду

Учасник АТО Віктор Кошкін не погодився з тим, що комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій у березні 2020-го року скасувала пільгові перевезення на час карантину. Чоловік подав позов і Рівненський окружний адмінсуд визнав цей пункт рішення комісії протиправним.

Аргументація – місцеві обмеження не можуть суперечити закону, який гарантує пільги.

Реклама Google

«Міська рада зневажає кишені тих людей, які мають мізерну пенсію і на останні гроші намагаються кудись доїхати – в ту ж лікарню», – оцінює атовець.

«Міська рада зневажає кишені тих людей, які мають мізерну пенсію і на останні гроші намагаються кудись доїхати – в ту ж лікарню. Вони кажуть, що дозволили їздити з десяти годин. Але поставте себе на місце інваліда, якому до десятої години треба поїхати в лікарню і здати аналізи», – коментує позивач, учасник АТО Віктор Кошкін.

Рішення суду він передав в міське управління транспорту. А також зателефонував заступнику голови комісії ТЕБ і НС Руслану Демурову. І хоча від прийняття рішення минуло майже два місяці, цілодобові пільги в тролейбусах не повернули.

«Гроші продовжуються стягуватися зі всіх категорій пільговиків, починаючи від учасників бойових дій, інвалідів, чорнобильців, афганців. Міська рада цим самим отримує незаконний дохід. Це вже кримінальне правопорушення, не виконується рішення суду, яке також підпадає під кримінальну відповідальність», – акцентує Віктор Кошкін.

У судовому документі йдеться, що «рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення». Оскаржувати рішення місто не стало.

Позиція міста

26 березня міська комісія вирішила залучити автобуси та тролейбуси в режимі «спеціальні перевезення», – пояснює начальник управління транспорту Ярослав Сахнюк. Відтак, пільгові перевезення зовсім скасували.

«Це було зроблено в першу чергу з метою забезпечення транспортним засобом всіх медичних працівників, і працівників, звичайно, критичної сфери. Я думаю, що ми зробили ще й краще, не допустили колапсу в місті Рівному і все таки довозили з 6-ї до 10-ї медичних працівників та всіх працівників, які обслуговують місто – на роботу, а також забирали з роботи – з 16-ї до 20-ї», – прокоментував Ярослав Сахнюк.

Посадовець пояснює, що керувались у рішенні постановою Кабінету міністрів України від 16.03.2020.

Посадовець пояснює, що керувались у рішенні постановою Кабінету міністрів України від 16.03.2020 року за №215. У ній було заборонено з 12 години з 18 березня 2020 до 3 квітня 2020 всі регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом.

Поліцейські проводять перевірку

Віктор Кошкін звернувся у міськвідділ поліції, адже влада досі не виконала судового рішення. Поліцейські скерували запити до керівництва міста та чекають на відповідь, – пояснюють у поліції.

Поліцейські скерували запити щодо невиконання судового рішення  до керівництва міста та чекають на відповідь

Повідомлення з рішенням суду скерують у тролейбусне управління, щоби там відреагували, – додав Іван Теліга.

Роз'яснення адвокатки

Найвищу юридичну силу має Конституція, а рішення сесій, комісії ТЕБ та НС – найнижчі за рангом, – пояснює адвокатка Тетяна Бідюк. Жодна з постанов Кабміну, що стосувалася карантинних заходів, не дозволяла скасовувати будь-які пільги. Уряд взагалі не може скасувати такі пільги, якщо їх встановила Верховна рада, – роз'яснює правниця.

«Наша міськрада, і зокрема комісія, перекручують значення законів і ставлять їх з ніг на голову. І коли комісія ТЕБ та НС і начальник транспорту в один голос говорять, що їм хтось дозволив скасовувати пільги, бо так написано в законі, це, по-перше – неправда. По-друге, вони, перекручуючи зміст поняття карантину і зміст обмежень, вирішили внести ці обмеження на все, на що у них вистачає розмаху. З самого початку це було неправильно», – каже Тетяна Бідюк.

Позов виправданим, а виграш – очікуваним вважає керівник «Союзу перевізників України» Валентин Демчук.

Новообраний міський голова Рівного Олександр Третяк у ефірі Суспільного сказав, що про цю ситуацію чув, але в деталях поки не зорієнтований. Він додав, що йому також відомо, що перевізники не отримують у повній мірі компенсації за пільгові перевезення.

Telegram Channel