Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Виявляється, манку нема за що любити, а вітамін D може бути шкідливим

Є різні сорти манної крупи.

Фото pixabay.com.

Виявляється, манку нема за що любити, а вітамін D може бути шкідливим

Здавна вважали, що це саме та їжа, яка корисна навіть немовлятам. Була вона в меню у дитсадках, готували манку й удома, незважаючи на те, що малюкам таке частування не завжди подобалося. А тепер з’ясувалося, що популярна крупа провокує розвиток алергії і перешкоджає засвоєнню вітаміну D

Лікарі стверджують, що нелюбима багатьма дітьми манка займає перше місце в рейтингу найбільш шкідливих каш. Річ у тому, що в цій крупі міститься дуже мало вітамінів, корисних мікроелементів.

Реклама Google

А ось глютену — ​білка клейковини, який здатний викликати у малюка схильність до алергії та перешкоджати нормальному засвоєнню вітаміну D, заліза, — ​навпаки, дуже багато. Крім того, манка містить велику кількість фітинової кислоти — ​речовини, яка заважає поповнювати запас кальцію, а при регулярному вживанні — ​навіть може призвести до його дефіциту.

Краще вибирати «манку» з літерою «Т» на упаковці.

Як виявилося, різні сорти манки засвоюються організмом не однаково. Так, крупа з маркуванням «М», виготовлена з м’яких сортів пшениці, вважається найбільш шкідливою. , зроблену із твердої пшениці. Ну, а крупу «МТ» виробляють із суміші обох сортів.

Також дієтологи не радять часто годувати дитину рисовою кашею через високий вміст крохмалю в ній. Не рекомендують і популярну вівсянку, бо в ній теж багато фітинової кислоти — ​тієї самої, що вимиває з кісток кальцій. Також у вівсяних пластівцях обмаль білка, тому така їжа не для малечі, якій потрібно багато енергії. 

Марія КАЩУК

 

Не нашкодь! Вітамін D — ​не панацея, важливо не переборщити

Припущення вчених, що цей препарат рятує від коронавірусної інфекції, призвело до того, що люди масово почали скуповувати його в аптеках. Але медики застерігають: безконтрольний прийом синтетичного вітаміну може зашкодити

Відомо, що вітамін D бере участь у правильному обміні кальцію, регулює імунні реакції організму. А з його дефіцитом пов’язують ламкість кісток, схильність до депресивних станів, слабкість м’язів і навіть синдром полікістозних яєчників.

Ми отримуємо необхідну речовину, буваючи на сонечку, або разом із їжею: жирною рибою та яйцями. І зазвичай цього достатньо. Якщо все ж в організмі стався збій і вітаміну D в ньому недостатньо, то тільки досвідчений лікар на підставі спеціальних аналізів може призначити препарат.

При безконтрольному його прийомі, зокрема при передозуванні, людина починає страждати від хронічної втоми.

При безконтрольному його прийомі, зокрема при передозуванні, людина починає страждати від хронічної втоми, стає дратівливою і неуважною, може виникати розлад роботи органів шлунково-кишкового тракту, з’являються судоми, набряки, біль у попереку, безсоння.
Тому перш ніж купувати таблетки, порадьтеся зі спеціалістом. Адже причина нестачі вітаміну може бути у збої в роботі печінки, нирок чи кишківника, і лікувати слід хворобу, а не один із її наслідків. 

Оксана КРАВЧЕНКО

Telegram Channel