Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чому фермерам відмовляють у держпідтримці

«Де-факто» фермери по закону «малі підприємці».

Фото agronews.ua.

Чому фермерам відмовляють у держпідтримці

Фермери, що не сплачують єдиного податку 4 групи, не можуть претендувати на держпідтримку

Основними причинами відмови фермерам у дотаціях є їхнє незнання умов програм, невідповідний юридичний статус господарства, відсутність прозорої звітності та помилки в оформленні документів. Про це написав народний депутат України VIII та IX скликання, член комітету ВРУ з питань агрополітики Микола Кучер у своєму блозі на Бізнес.Цензор, пише agronews.ua.

За його словами, трапляється й таке, що деякі українські фермери «де-юре» не є сільськогосподарськими товаровиробниками.

Реклама Google

«Адже зареєстровані згідно чинного законодавства с/г виробники мають сплачувати єдиний податок 4 групи (колишній фіксований с/г податок). Натомість такі «де-факто» фермери по закону «малі підприємці», які зареєстровані як платники єдиного податку, найчастіше 3 групи, де податкові зобов’язання значно менші», – вважає Куер.

Трапляється й таке, що деякі українські фермери «де-юре» не є сільськогосподарськими товаровиробниками.

Він зазначив, що у такому разі фермери, що не сплачують єдиного податку 4 групи, не можуть претендувати на держпідтримку.

«Їм потрібно це пояснювати, наголошувати на перевагах бути «де-юре» і «де-факто» сільськогосподарським товаровиробником. По-третє, ще раз наголошую на стратегічності такого кроку – закріпити законом 1% випуску продукції у сільському господарстві. Щоб потім кожного року систематично не потрібно було «продавлювати» виділення цих коштів під час прийняття бюджету», – додав нардеп.

Він переконаний, що такий законодавчий фундамент надасть можливість більш ґрунтовно, ефективно та на довгостроковій основі впроваджувати дієві та вдосконалювати наявні програми підтримки аграріїв.

Telegram Channel