Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Коронавірус на Волині і в Україні: вірити лікарям ковідних шпиталів чи «обережним» чиновникам?

Нас чекають такі Новорічно-Різдвяні свята...

Фото 34.ua.

Коронавірус на Волині і в Україні: вірити лікарям ковідних шпиталів чи «обережним» чиновникам?

За попередню добу в країні виявили 13 141 новий випадок COVID-19. 13 882 хворих одужали від коронавірусної інфекції. Вперше за багато часу кількість тих, хто зміг побороти недугу, перевищила кількість інфікованих, — рапортував учора очільник МОЗ

«Лікування по телефону» призводить до біди

Хоча коронавірусна статистика цього тижня і в країні, і в області виглядає благополучнішою, ніж раніше, підстав для оптимізму нема. Всі розуміють, що цифри залежать від того, як у нас тестують і як рахують. І заспокійливий тон чиновників, які обережно заявляють про стабілізацію, про достатню кількість ліжок для лікування хворих із COVID-19, не втішає.

На Волині за попередню добу виявили 308 інфікованих, 4 людей померли. У сусідніх Львівській та Рівненській областях зафіксовано 586 та 515 нових випадків, там коронавірус убив 21 і 5 хворих відповідно. У вівторок повідомили, що від коронавірусу напередодні померло 11 волинян. А люди з важкими ускладненнями, яких лікарі навіть зуміли врятувати, тривалий час після повернення зі стаціонару скаржаться на погане самопочуття, потребують серйозної реабілітації і навряд чи зможуть повністю відновити втрачене здоров’я.

На Волині за попередню добу виявили 308 інфікованих, 4 людей померли.

Минулого тижня усі волинські ЗМІ цитували інтерв’ю з медичною директоркою ковідного шпиталю обласної клінічної лікарні, що у Боголюбах, Наталією Скальською. Його читали, обговорювали, бо це жива правда з уст людини, яка щодня на передовій. Говорила очільниця госпіталю і про причини збільшення кількості важких пацієнтів із COVID-19.

«Так, сімейним лікарям дозволено «вести» цих хворих телефоном, але мені, як лікарю з 30–річним стажем, складно зрозуміти, як можна пацієнта з групи ризику з гострим вірусним захворюванням лікувати заочно, ні разу його не бачачи, якщо стан може змінюватись дуже швидко. Чомусь ми у госпіталі робимо 3 обходи на добу. Буває таке, що зранку пацієнт добре почувається, в обід добре, а вночі встав у туалет і з тромбоемболією потрапив у реанімацію. Я не знаю, як можна «вести» пацієнтів з групи ризику, не знаючи їхньої сатурації, —каже Наталія Скальська. —Зараз у медичній спільноті обговорюють можливість створення центрів амбулаторного нагляду ковідних хворих, виділення днів прийому для них, щоб вони не чекали в загальній черзі. Щоб лікар міг побачити хворого, послухати легені, вчасно зробити всі аналізи та відреагувати на результати. Телефоном цього зробити неможливо».

Реклама Google

Дай Боже, щоб до думки досвідченого спеціаліста дослухалися у чиновницьких кабінетах, де розробляють паперові «алгоритми дій», не задумуючись, чим це обернеться для простих людей, яких не приймуть у Феофанію чи в іншу престижну клініку. Їм доведеться боротися за життя у районних лікарнях, де бракує кисню, де можна загинути через відключення електроенергії, як це сталося нещодавно на Львіщині.

До речі, хворих лучан, яких через брак місць інколи мусили везти на лікування у Ківерці чи в районну лікарню в Липинах, тепер госпіталізовують у тимчасовий інфекційний стаціонар на базі пологового будинку. Станом на ранок 1 грудня там перебувало 11 пацієнтів. Нині в експлуатацію ввели 50 ліжок з кисневою підтримкою. Загалом планують забезпечити 214 місць.

Хтось боїться щеплень, хтось – новорічного локдауну

Коли ж усе це закінчиться? Всі втомилися жити в страху. У боротьбі з пандемією ніхто в світі не може запропонувати дієвішого методу, аніж вакцинація.

У Великій Британії препарат для імунопрофілактики від коронавірусу вже схвалили для широкого використання. Вакцина буде доступною для щеплень вже наступного тижня.

Обіцяють подбати про захист людей, особливо з груп ризику, і в Україні. Навіть кошти на це передбачили у Держбюджеті на наступний рік. Певну кількість доз вакцини передадуть безоплатно міжнародні інституції. Але не всі українці цьому радіють. Соціологічні дослідження свідчать, що лише трохи більше половини наших співвітчизників готові щепитися від COVID-19.

Читайте також: «Родині померлого від коронавірусу волинського лікаря виплатили 220 тисяч страховки».

Рух «антивакцинаторів» цими днями активізувався через запланований розгляд у парламенті законопроєкту «Про систему громадського здоров’я», на якому має базуватись увесь комплекс заходів з убезпечення країни від інфекційних хвороб. Противники його у соцмережах давно розповсюджують чутки про чіпізацію населення під виглядом щеплення, про досліди, які начебто будуть примусово проводити над українцями. Ще влітку вони створили з цього приводу петицію на сайті президента, яка набрала понад 25 тисяч голосів.

Утім, спеціалісти заспокоюють, презумпція згоди на проведення профілактичних щеплень, яку має врегулювати новий закон, не означає примусову вакцинацію. Достатньо буде написати заяву про відмову — і ніхто нікого не силуватиме. Є і новація: до 10 інфекцій, які є в календарі обов’язкових щеплень, додається ще пневмококова. З огляду на загрозу важких пневмоній, чимало батьків не проти безоплатно вакцинувати дітей від неї.

Ще одна тема для гарячих дискусій і суперечок – загроза нового жорсткого карантину на Новий рік і Різдвяні свята. У Львові вже заявили, що на це не погодяться. Таку ж позицію зайняли і у Франківську та Тернополі. Мовляв, коронавірус у жодному випадку Різдва не відмінить.

В уряді ламають голову, як уникнути протистояння і не допустити погіршення епідемічної ситуації. Карантин вихідного дня відмінили. А що далі?

– Від 25 до 35 тисяч хворих на добу – і ми будемо мати підстави запропонувати введення жорсткого карантину. Якщо дивитися на прогнози, у нас така кількість мала бути 1 грудня, але її не було. Але зростання може бути упродовж місяця, – каже міністр охорони здоров’я.

– Від 25 до 35 тисяч хворих на добу – і ми будемо мати підстави запропонувати введення жорсткого карантину.

Секретар РНБО Олексій Данилов також наголошує, що Україні не вдасться уникнути зимового карантину. А у парламенті витає ідея «інтелектуального локдауну», хоча ніхто не може пояснити, в чому його суть. Втішив лише міністр інфраструктури Владислав Криклій, який запевнив, що роботу громадського транспорту у випадку запровадження жорстких обмежень не зупинятимуть. 

Читайте також: «Хвороба піде на спад і без локдауна, – відомий лікар про коронавірус та нові обмеження».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel