Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
«Кулемет потребує ремонту від надмірного перегріву»: дітям розповіли про «Чорну середу» у Кортелісах (Фото)

Волинь-нова

«Кулемет потребує ремонту від надмірного перегріву»: дітям розповіли про «Чорну середу» у Кортелісах (Фото)

Юні туристи Ратнівського ЦДЮТ, з дотриманням усіх карантинних вимог, відвідали відоме на всю Україну і далеко за її межами, село Кортеліси

Відоме жахливими подіями «Чорної середи» 23 вересня далекого 1942 року. За кілька годин поліцейською ротою «Нюрнберг» було вбито 2875 мирних жителів села та прилеглих хуторів, з них 1620 дітей.

«...Розстріл розпочався о 9.00 і закінчився о 16.25 того ж дня. Витрачено патронів: 4 тис. 321. Один кулемет потребує ремонту від надмірного перегріву». (Зі звіту командира роти «Нюрнберг» обер-лейтенанта Глюкса).

За кілька годин поліцейською ротою «Нюрнберг» було вбито 2875 мирних жителів села та прилеглих хуторів, з них 1620 дітей.

Микола Андронович Михалевич, директор місцевого музею,ознайомив гуртківців з історією виникнення села, розвитком сільського господарства,національним одягом,речами побуту,розповів про період перебування села в складі Польщі та Російської імперії. Про тяжкі роки війни та відродження села з попелу.

На фоні старих, чорно-білих фотографій та вицвілих від часу експозицій,яскравим нагадуванням про те, що війна йде і сьогодні, на завершення екскурсії, стала експозиція «Наші земляки на захисті Вітчизни» про жителів Кортеліс, яким довелося воювати вже у наш час....

Джерело: Оксана БІРУК
Telegram Channel