Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
«Я п’ять днів змушував себе дихати», – волинянин про коронавірус (Відео)

Дотримуйтеся правил карантину!

Фото Pixabay.

«Я п’ять днів змушував себе дихати», – волинянин про коронавірус (Відео)

За вісім місяців епідемії коронавірус став агресивнішим і важчим у перебігу

COVID-19 призводить до поліорганного ураження людини. Ускладнення через хронічні хвороби залишаються, навіть коли ПЛР-тест показує вже негативний результат. А в декого він може бути позитивним ще кілька місяців. Усе залежить від того, наскільки сильний імунітет пацієнта. Якщо ж захисні функції організму слабкі, коронавірус може спровокувати нові хвороби. Тому контроль лікаря після шпиталю – обов’язковий, – повідомляє ІА Волинські новини.

Про це йдеться у відео журналіста Андрія Гнатюка, який поспілкувався з пацієнтами ковідних госпіталів Волинської обласної інфекційної лікарні та Волинської обласної клінічної лікарні.

У суботу мені зле, важко дихати, а в неділю дихати вже дуже важко. У понеділок приїжджає моя дочка, викликає швидку. Сатурація була приблизно 97-98.

Волинянка Антоніна Шмигельська на симптоми коронавірусу не скаржилася, близько двох тижнів тому в неї стався інфаркт і їй провели невідкладну коронарографію. Потім – доба в реанімації. А коли взяли мазки, то виявили ще й коронавірус.

«Удома у Володимирі-Волинському в мене стався інфаркт. Мене привезли в обласну лікарню, а потім перевели сюди (в ковідний госпіталь, – ВН). Удома почала відчувати різкі болі в серці… Тиснуло у грудях, боліло серце, а зараз я себе почуваю набагато краще. Я постійно була без кисню, тільки наприкінці трохи. У мене не було задишки», – поділилася Антоніна Шмигельська.

 

Жінку щодня обстежують, вимірюють сатурацію, тиск, за потреби роблять ехокардіографію. Пацієнтку підключили до кисневого апарату і вже готують до виписки.

«Пацієнтка почуває себе задовільно і якоїсь критичної ситуації в цьому випадку немає, враховуючи її попередній діагноз», – сказав лікар ехокардіографії Ігор Гельо.

 

Вдома, однак, жінка мусить залишатися під наглядом лікарів.

Як розповіла кардіолог Вікторія Мартинюк, коронавірус дає аутоімунний вплив на судинні стінки. Зазвичай уражаються дрібні судинки та посилюється тромбоутворення. Унаслідок цього можливі такі ускладнення, як гострий інфаркт міокарда, тромбоемболія легеневої артерії, складні порушення ритму.

 

А в Михайла Нестерука, окрім коронавірусу, ще й цукровий діабет. Недуга особливо сильно б’є по організму, що вимагає посиленого контролю цукру в крові.

«У суботу мені зле, важко дихати, а в неділю дихати вже дуже важко. У понеділок приїжджає моя дочка, викликає швидку. Сатурація була приблизно 97-98. Погодилися мене відвезти в інфекційну. Пройшов 20 метрів до швидкої – сатурація вже 80. Як привезли в інфекційну, то сатурація була 74», – пригадав він.

 

Та додав, що йому вмикали максимальні потоки кисню, адже в перші дні його не вистачало і щоби наповнити легені, треба був не один день. Чоловіка врятувала жага до життя. Зараз він вдихає вісім літрів кисню за хвилину.

«Ти дихаєш, а воно не дихається. Кисень дають, мені його відкривали ледь не струменями. Я п’ять днів змушував себе дихати. Дочка по телефону кричить: тату, дихай! Тільки заснеш – сняться кошмари. І знову – вдих, видих. Якби не кисень, то я б точно вмер вже», – розповів Михайло Нестерук.

Читайте також: «Тут тіло, а тут вам сніданок»: пацієнтці у лікарні довелося їсти поряд із мертвою сусідкою.

Ендокринолог Вікторія Отченашенко зазначила, що коронавірусна інфекція призводить до порушень в імунній системі: «Саме ця вірусна інфекція і генетична схильність ведуть до маніфестації цукрового діабету. Вірусна інфекція причиняє посилення запалення, яке в наших пацієнтів призводить до різкого підвищення рівня глюкози в крові, декомпенсації. Відповідно це ще більше підвищує ризик ускладнень – саме цукрового діабету».

 

Тому при появі симптомів коронавірусу, які спершу схожі до ознак застуди, лікарі закликають не рятуватися чаями з калини, малини чи меду, а взагалі обмежити солодке, бо цукровий діабет може виникнути й у тих, у кого його не було. Таких пацієнтів уже мали в госпіталі. До того ж цукровий діабет підступний до очей, а в поєднанні з COVID-19 наступ на зір у рази агресивніший. Тому пацієнти з цієї групи ризику потребують постійного контролю офтальмологів.

«COVID-19 також дає ускладнення у виді запальних захворювань очей. Це може бути виявлено не тільки під час хвороби, а й у постковідному періоді», – розказала офтальмолог Катерина Гуцалюк.

 

Як розповів в. о. директора Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар, комплексний підхід у лікуванні пацієнтів, хворих на коронавірус, у пріоритеті. Він полягає в одночасному залученні вузьких спеціалістів, аби всі призначення були узгоджені фахівцями різних напрямків. І лише коли COVID-19 подоланий, лікар вибудовує подальший маршрут пацієнта.

 

Василь Артемчук уже готується додому – ПЛР-тест у нього негативний, але чоловік ще змушений дихати киснем. У нього починалося все з високої температури, ломки, великого кашлю та задишки.

«Максимальна (температура, – ВН) у мене була 39,3 градуса. Коли потрапив до лікарні, то через день уже температури не стало. І так до цього часу її не було. Зараз почуваюся краще, але все одно маю задишку. У мене цукровий діабет, пневмонія, серце дає про себе знати», – сказав чоловік.

 

Готується до виписки також Ірина Якоцюк, яка потрапила в лікарню 11 листопада.

«Температура не збивалася – 39,6; 38,5; 37,4 градуса. Апетиту зовсім не було, я не могла нічого їсти, тільки – пити. Коли вставала, в мене був сильний сухий кашель, що я просто задихалася. Теж сили не було зовсім», – зауважила жінка.

 

Понад 10 днів у госпіталі Микола Сільчук. Велика втрата сил, він схуд, нюх досі не повернувся. Зараз у нього заново з’являється апетит.

«Мене турбував біль у грудях, легенях, температура доходила до 39 градусів. Дихав киснем, давали водичку. І я почав дихати», – поділився він.

 

Своєю чергою, Владислав Коколюк тиждень пробув у реанімації. У нього все починалося з 39 градусів температури, втоми, втрати нюху, згодом додалася задишка.

«Починалося все з температури та втоми. Я звернувся до сімейного лікаря, який мене направив далі», – пригадав чоловік.

 

Із майже 1300 пацієнтів, пролікованих у ковідному госпіталі обласної клінічної лікарні, 90% вижили та отримали після лікування негативний ПЛР-тест. Хронічні захворювання залишаються, але люди повертаються до більш-менш звичного життя, тож коронавірус – не фатальний, якщо піклуватися про власне здоров’я та вчасно звертатися за медичною допомогою.

 

Telegram Channel