Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Чому луцький «Біг-Бен» завісили банером, а один із найдорожчих годинників міста... раптово зник (ВІДЕО)

Коли відкриють «Біг-Бен»?

Фото з відкритих джерел.

Чому луцький «Біг-Бен» завісили банером, а один із найдорожчих годинників міста... раптово зник (ВІДЕО)

В обласному центрі Волині є два годинники, які привертали увагу чи не всіх лучан та гостей міста. Мова йде про циферблат на фасаді дев'ятиповерхівки у самому серці міста, всім відомий як «Біг-Бен», і про старовинний годинник на залізничному вокзалі. Втім, обидва свої функції не виконують

Центр Луцька довгий час прикрашав цифровий годинник на Театральному майдані. Проте нині він завішений величезним банером, створеним з нагоди 935-річчя міста. Місцеві мешканці настільки звикли до улюбленого «Біг-Бена», що багатьох його відсутність навіть дратує, мовляв майдан має якийсь неповноцінний вигляд.

– Дуже негативно до цього ставлюся. 30 років мала звичку дивитися догори на годину... Хай знімуть цю «карикатуру»! Свято нашого міста вже давно минуло, могли б і демонтувати, – обурюється лучанка Катерина.

Центр без «Біг-Бена» вже не той. І хоча банер дуже симпатичний, сучасний, але хочеться, щоб годинник все ж було видно.

– Гуляла тут учора зі своїм хлопцем, дійшли висновку, що нам дуже не вистачає тих цифр. Коли сиділи в ЦУМі на 5 поверсі, то очима завжди їх шукали, а тепер нема. Центр без «Біг-Бена» вже не той. І хоча плакат дуже симпатичний, сучасний, але хочеться, щоб годинник все ж було видно, – розповідає місцева жителька Ольга.

А от школяр Ігор бідкається, бо тепер може спізнитися на уроки, позаяк кожного дня орієнтувався по циферблату, котра година, каже, що це зовсім не практично.

Та серед опитаних перехожих знайшлися й ті, які навіть не помітили його відсутності, мовляв: «Та мені байдуже, маю і наручний годинник, і телефон». Проте більшість лучан все ж цікавляться: «А «Біг-Бен» відкриють?»

Читайте також: Коли у Луцьку засвітять головну ялинку.

Аби з'ясувати ситуацію, ми звернулися до керівниці відділу туризму та промоції Луцької міськради Катерини Теліпської.

– Годинник буде відкрито зовсім скоро. У цьому році Луцьк відзначав 935-ту річницю від часу заснування, було проведено дослідження щодо символів, які ідентифікують лучанина і з чим асоціюється місто. Тому наше управління провело брендування події і створило візуалізацію. З того часу плакат розміщений на фасаді будинку, зовсім скоро ми його демонтуємо і годинник буде видно, – каже посадовиця.

Реклама Google

Та, окрім всім відомого «Біг-Бена», у місті є ще один, не менш важливий годинник, який розташований на залізничному вокзалі. Один його циферблат виходить на перон, а інший – на проспект Президента Грушевського. Проте останній чомусь не працює.

Причину його несправності керівництво вокзалу коментувати навідріз відмовилося. Хто зна, можливо його поломка пов’язана з чимось таємничим або навіть незаконним... До речі, через кілька днів після нашої розмови несправна частина раптово зникла.

– Сьогодні заїжджав на залізничний вокзал, мені цікаво було поглянути на годинник, адже він періодично не працює. Тобто, один із циферблатів, бо той що виходить на перон, – справний. Але був здивований, бо його взагалі немає, тобто зламану частину демонтували, – каже годинникар і депутат Луцької міськради Олександр Ніколайчук.

За його словами, згідно з неофіційними даними, годинник було встановлено за 400 тисяч гривень ще у 2011–2012 роках. Тоді курс долара був 8, тобто можна собі уявити, скільки він коштував.

– Я більш ніж упевнений, що там була корупційна складова щодо завищення ціни, адже нині такий механізм можна встановити за 70–75 тисяч гривень, і це вже навіть із підсвіткою, враховуючи, що нинішній курс долара 28, – додає Олександр Ніколайчук. Ну а вартість і час ремонту залежать від того, настільки там складна несправність. Словом, немає таких годинників, які не можна полагодити.

Ірина КРАВЧУК


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel