Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У МОЗ розповіли про нові правила для шкіл

Тих учнів, що часто мають простудні захворювання, у МОЗ рекомендують саджати у третьому ряду від вікна, тобто ближче до внутрішньої стіни класу.

Фото ілюстративне.

У МОЗ розповіли про нові правила для шкіл

Міністерство охорони здоров'я оновило санітарний регламент у школах. Уже з 1 січня в навчальних закладах дозволять користуватись інтернетом, а школи мають оновити під нові стандарти комп'ютерне обладнання, меблі та санітарні вузли

Про це повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко на брифінгу в четвер, 10 грудня, пише Громадське.

Він зазначив, що новий регламент уже зареєстрований у Міністерстві юстиції, а правила наберуть чинності з 1 січня 2021 року.

Технічне оновлення

Так, за новим регламентом у школах дозволяється використовувати дротове або бездротове підключення до інтернету. У разі використання бездротового підключення (тобто роутерів та вай-фай) воно має бути на висоті не менше ніж 2 метри від підлоги та вимикатись у позанавчальний час.

Водночас оновилися вимоги до комп'ютерної техніки в навчальному закладі, які встановили ще у 2001 році.

Тих учнів, що часто мають простудні захворювання, у МОЗ рекомендують саджати у третьому ряду від вікна, тобто ближче до внутрішньої стіни класу.

Якщо у школі використовують персональні комп'ютери, екран повинен бути не менше ніж 15 дюймів. Якщо ж використовують ноутбуки, то дозволяється, щоб екран був 14-дюймовим, але мишка та клавіатура повинні бути окремо.

Що зміниться у класах?

Змінились і правила щодо облаштування класів. Так, у кожному навчальному закладі мають бути 2-3 розміри відповідно промаркованих меблів. Також для профілактики порушення постави, зору та слуху учнів мають щонайменше два рази на рік пересаджувати на різні ряди.

Тих учнів, що часто мають простудні захворювання, у МОЗ рекомендують саджати у третьому ряду від вікна, тобто ближче до внутрішньої стіни класу.

Також Віктор Ляшко оголосив, що для школярів, які проживають на відстані понад 2 кілометри від закладу освіти, повинні забезпечити транспорт для підвезення до школи. Однак хто саме має це організовувати ㅡ не уточнили.

Окрім цього новий регламент зазначає, що в кожному навчальному закладі має бути оснащений теплий внутрішній санітарний вузол. За словами головного санлікаря, наразі кожна 10-та школа в Україні не має туалету всередині самого закладу.

«Це призводить до того, що у XXI столітті ми наражаємо дітей при таких температурних умовах на можливість виникнення урологічних і сечостатевих проблем зі здоров’ям. Ці зміни до документа повинні виконати власники закладів, органи місцевого самоврядування й облаштувати в усіх закладах освіти внутрішні теплі туалети», — сказав Ляшко.

Нові правила харчування

Також зміняться і правила харчування у школах. МОЗ дозволило організовувати в закладах освіти кейтеринг, проте він обов'язково має відповідати усім принципам і вимогам безпечності та якості харчових продуктів.

Сам план харчування для дітей має враховувати тенденції здорового харчування на засадах ВООЗ. Так МОЗ пропонує запровадити у школах страви зі зменшеним вмістом солі, цукру, жирів.

Водночас у школі заборонять продавати снеки, чипси, сухарики, м'ясні та рибні продукти промислового виробництва, низку солодощів і цукерок.

Також уперше на нормативно-правовому рівні МОЗ урегулювало питання організації харчування дітей з особливими потребами.

«Тепер при наявності довідки від сімейного лікаря або педіатра про те, що учень має дієтичні потреби, власник закладу зобов'язаний організувати окреме харчування саме для цієї дитини», — зазначив Ляшко.

Окрім цього в регламенті МОЗ зазначили, що працівники шкіл і харчоблоку в навчальних закладах повинні проходити профілактичні медичні огляди. В іншому разі ㅡ вони не мають допускатися до роботи.

Telegram Channel