Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Ворожіння на Андрія: чи дозволяє церква пророчити собі майбутнє

Чи можна на Андрія ворожити?

Фото 24 каналу.

Ворожіння на Андрія: чи дозволяє церква пророчити собі майбутнє

13 грудня відзначають День Андрія Первозванного. У народі кажуть, що в ніч на Андрія (з 12 на 13 грудня), відбуваються містичні речі, які можуть відкрити таємницю майбутнього. Ворожіння на Андрія може дати відповідь на багато питань: чи вийдете ви заміж, хто стане вашим судженим, коли буде весілля, чи будете ви щасливі в шлюбі тощо

Прийнято вважати, що свято Андрія – це традиційний день ворожіння. Дата, 13 грудня за новим стилем, не прив’язана, на перший погляд, ні до яких природних явищ. Але за старим стилем це 30 листопада – останній день осені, остання данина поваги старому Сонцю, пише 24 канал.

Ворожити чи не ворожити

Народні традиції ворожіння забуваються, втрачаючи свою форму і зміст. Але в ніч на 13 грудня багато дівчат бажають зазирнути у своє майбутнє. Однак, варто усвідомлювати, що під час ворожіння людина робить вибір: вона віддає свою волю, покладаючись на рішення знаків чи ворожки. І чим частіше вона це робить, тим більше відвикає самостійно шукати вихід зі складної ситуації, і тим більше людина стає слабкою і залежною. До того ж, ворожіння – це гріх проти першої Божої заповіді.

Ворожіння – це гріх проти першої Божої заповіді.

«Церква однозначно проти ворожіння. Це – гріх. Бо із людиною через нібито магічні ритуали проводяться маніпуляції із її майбутнім, яке відоме, як ми знаємо тільки одному Богові. Таке хитрування з Творцем із зазиранням в прийдешній день, як показує історія – нічого доброго «не віщує». Тому, ворожіння немає нічого спільного із церковними святами та традиціями, їхнє коріння – в язичництві», – пояснив священик Михайло Льода.

За його словами, сьогодні із ворожіння все більше роблять шоу, тобто це перетворюється у ще один спосіб розважитись. Адже багато закладів в цей день пропонують спробувати погадати на свою долю.

«Ворожба, в якій формі вона б не здійснювалась, є гріхом», – наголосив священик.

Чому ворожать саме на Андрія

На Андрія, 13 грудня, юнаки та дівчата приглядалися одне до одного під час вечорниць. Після Хрещення починався сезон зимових весіль, тож було цілком можливо зустріти своє кохання на вечорницях саме на Андрія.

Тож не дивно, що дівчата у день Святого Андрія ворожать на своїх суджених. Це свого роду репетиція перед ворожінням на Святки (Святвечір). Вважається, що якщо дівчині двічі – і в цей день, і на Святки – привидиться один і той же хлопець, гадання правильне і збудеться. Але навіть до гадання треба готуватись!

Що не можна робити перед ворожінням

Якщо ви збираєтесь у цю ніч дізнатись своє майбутнє, то вам не можна їсти нічого м’ясного, тільки хліб і воду. Але найголовніша умова – щоб у цей день усі близькі родичі були ситі. Ворожать тільки дівчата або жінки. До і після гадання потрібно мовчати, поки не настане ранок.

Існує безліч способів передбачити свою долю. І якщо ви таки наважились ворожити на Андрія – читайте в матеріалі про те, як це можна зробити в домашніх умовах.

Ворожіння на варениках

Дівчата ліпили вареники або пиріжки з дріжджового тіста. Воду для тіста дівчата носили ротом, а хлопці їх в цей час смішили. Кожна дівчина ліпила свій особливий вареник, після чого їх виставляли в ряд і кликали найближчого домашнього улюбленця. Чий вареник чи пиріжок домашній улюбленець з'їсть, та дівчина перша вийде заміж.

Вірили, що якщо собака чи кіт занесуть вареник у кут, то дівчина вийде заміж і поїде далеко від дому.

 

Джерело: 24 канал
Telegram Channel