Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Чому головний поліцейський Горохівщини не ділить крадіжки на «дрібні і великі»

Начальник Горохівського відділу поліції ГУНП у Волинській області майор поліції Андрій ЛИТВИН.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Чому головний поліцейський Горохівщини не ділить крадіжки на «дрібні і великі»

Поліцейські повинні реагувати на кожний злочин, як на резонансний, – така точка зору начальника Горохівського відділу поліції ГУНП у Волинській області майора поліції 31-річного Андрія Литвина стала лейтмотивом нашої з ним розмови про те, як горохівським поліцейським працювалося в нелегкому 2020 році

 Молодий керівник навчався у кількох вишах. Свого часу закінчив Львівський державний університет внутрішніх справ за спеціальністю «Правознавство»,  Східноєвропейський  національного університету імені Лесі Українки за спеціальністю «Фінанси та кредит». Кандидат юридичних наук.

Головним полісменом Горохівщини  став цьогоріч  17 березня. До цього призначення працював заступником начальника слідчого управління ГУНП у Волинській області.

- Андрію Анатолійовичу, познайомившись навесні з  горохівськими правоохоронцями, Ви тоді назвали їх згуртованим службою колективом. Чи не було перше враження помилковим?

- Досі відрекомендовую колег хорошими фахівцями. Важливо, що переважна більшість є місцевими, живуть у селах і містах уже колишнього Горохівського району. Їх знають, їм вірять, вони є завжди на очах у жителів своїх сіл і міст, тож ударити в болото лицем  нікому не годиться.

Ми ініціювали встановлення відеокамер у населених пунктах району й тепер про це не жалкують жителі Холонева, де є 3 камери, Журавників (1), Охлопова (2).

- Буває, що є нарікання?

- Не без цього, але зауваження, як і слова вдячності, свідчать про присутність поліції. Зазвичай такі докори отримуємо через необізнаність громадян із нормами законодавства. Тоді виїжджаємо, спілкуємося, роз’яснюємо їх норми скаржникам  і думка змінюється.  

- Аналізуючи статистику звернень громадян протягом року, які робите висновки? 

- Їх стало більше. Заявники не лише просять знайти злодіїв і шахраїв, а й допомогти втихомирити домашніх розбишак, агресивних випивох, попередити випадки самогубств, запобігти крадіжкам та нещасним випадкам на дорогах. Маємо багато дзвінків, що викривають тих необачних, які нехтують правилами карантину. І це є хорошою оцінкою однієї з ключових цілей проведення реформування ОВС – підвищення довіри населення до поліції. 

- Чи були за час Вашого керівництва скоєні резонансні злочини  на території вже колишнього Горохівського району?

- Кожне злодійство чи шахрайство вважаю резонансним, бо більшість потерпілих за  украдену, скажімо, пенсію залишається без нічого. Для когось поцуплені  10000 гривень – це несуттєво, а для пенсіонерів ця сума - майже піврічне заощадження, тому завжди вимагаю від колег із однаковою увагою ставитися до розкриття злодійства у великих  і дрібних розмірах. 

Загалом протягом року нам вдалося встановити особу злочинця, який скоїв ряд крадіжок  із магазинів (йому вже оголошено про підозру), запобігти фактам збуту наркотиків, виявити домашні арсенали зброї, яка зберігалася незаконно, тощо…

Болючим залишається шахрайство. Чомусь люди не хочуть дослухатися до наших засторог про те, що не потрібно нікому повідомляти банківські реквізити, не вірити телефонним дзвінкам серед ночі й легендам ошуканців про родичів, які потрапили в біду й негайно потребують грошей, не користуватися сумнівними сайтами…

Для когось поцуплені  10000 гривень – це несуттєво, а для пенсіонерів ця сума - майже піврічне заощадження, тому завжди вимагаю від колег із однаковою увагою ставитися до розкриття злодійства у великих  і дрібних розміра

- Чи вдалося налагодити співпрацю з районним керівництвом?

- Вона була й, сподіваюся, залишиться дуже результативною. Особливо тісною бачив її зі службою у справах дітей райдержадміністрації. Районну й міську владу, медиків і поліцію об’єднала боротьба з коронавірусом. 

Ми ініціювали встановлення відеокамер у населених пунктах району й тепер про це не жалкують жителі Холонева, де є 3 камери, Журавників (1), Охлопова (2). Я ж висловлюю вдячність за розуміння вже ексголовам цих громад Олександрові Мартинову, Віталієві Сойку, підприємцям і депутатам, які безкорисливо посприяли цій хорошій справі. Сподіваюся, невдовзі таких приладів безпеки стане більше в населених пунктах новоутворених ОТГ.

- Багатьох цікавить, що буде з Горохівським відділом поліції після зміни меж району?

- У перспективі він має підпорядковуватися Луцькому відділу поліції ГУНП у Волинській області. Особовий склад працюватиме в звичному режимі. Напевне, практикуватиметься хороший досвід: один дільничний офіцер поліції обслуговуватиме старостинський округ. 

- Як Ви оцінюєте реформу поліції?

- Дуже позитивно. Не скажу, що все було неправильно в колишній міліції, але реформа зробила правоохоронну систему більш відкритою й прозорою, дисциплінувала жителів сіл і міст. Як мовиться, зміни – закон життя. І ті, хто дивиться тільки в минуле чи лише на сьогодення,  – пропустять майбутнє. 

- Чи вважаєте достатньою нинішню матеріально-технічну базу Горохівського відділу поліції ГУНП у Волинській області? 

- Вона хороша, але хочеться «оновитися» повністю. Приємно, що до цього бажання на периферії  відчуваємо увагу керівництва Національною поліцією України.

- Із 72 працівників райвідділу – 8 жінок, які носять погони, і 2 – вільнонаймані. До них такі ж вимоги, як до чоловіків-офіцерів?

- Усі працюють старанно та відполвідально. Більше того, свої професійні  обов’язки сумлінно виконують 5  поліцейських подружжів!

- А якою є Ваша сім’я?

- Вдома мене чекають дружина Надія і син-другокласник Данилко.

- Протягом року, відколи очолюєте, в приміщенні райвідділу сталися гарні зміни. На всіх поверхах, у багатьох кабінетах Ви затіяли євроремонт…

-  Частково придбали й меблі. Це - нормально. Мені подобається заходити в кабінети й бачити, що мої колеги працюють в належних умовах, у комфортній обстановці. І про це повинен подбати керівник.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel