Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Студенти анонсували акцію протесту «Стоп Шкарлет — не дамо вбити освіту!»

Шкарлета 17 грудня призначили міністром освіти.

Фото Міністерство освіти і науки України / Facebook.

Студенти анонсували акцію протесту «Стоп Шкарлет — не дамо вбити освіту!»

Шкарлета звинувачують у плагіаті кількох наукових робіт. Сам чиновник заперечував наявність плагіату у своїх роботах

Студенти розпочнуть акцію протесту «Стоп Шкарлет – не дамо вбити освіту!» 21 грудня, повідомляють на сторінці заходу у Facebook.

Студенти анонсували акцію протесту під будівлею Офісу президента через призначення Сергія Шкарлета міністром освіти. Її планують розпочати 21 грудня о 18.00. Гасло акції «Стоп Шкарлет – не дамо вбити освіту!».

«За кілька місяців роботи Шкарлет показав, що не тільки не гідний, але й не здатний очолювати міністерство. Він провалив підготовку до навчального року, педагоги не отримали жодної допомоги для купівлі засобів індивідуального захисту, а сфера освіти найбільше постраждала під час підготовки держбюджету на 2021 рік. Окрім того, Шкарлет так і не визнав плагіат у своїх роботах, натомість його «захисники» погрожували громадським активістам. Шкарлет на посаді міністра освіти – це ганьба для країни!» – зазначили організатори.

Студентський парламент Київського національного університету імені Тараса Шевченка на своїй сторінці у Facebook опублікував окреме звернення проти призначення Шкарлета.

«На наше щире переконання, міністр освіти і науки України повинен не лише пропагувати засади академічної доброчесності, а й сам їх дотримуватися», – ідеться в повідомленні.

«На наше щире переконання, міністр освіти і науки України повинен не лише пропагувати засади академічної доброчесності, а й сам їх дотримуватися», – ідеться в повідомленні.

Напередодні призначення Шкарлета підтримала мінімально необхідна кількість нардепів – 226. Коли на табло в Раді показали результати голосування за фракціями, парламентарії почали скандувати: «Ганьба!»

48-річний Шкарлет – доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки й техніки України. У 2010–2020 роках був ректором Чернігівського національного технологічного університету. 2010 року його обрали депутатом Чернігівської обласної ради від Партії регіонів. 2015 року він знову намагався потрапити до Чернігівської облради, цього разу – від Блоку Петра Порошенка, але безуспішно.

У червні 2020 року Кабінет Міністрів призначив Шкарлета заступником міністра і т.в.о. міністра освіти.

Відразу після призначення Шкарлета звинуватили у плагіаті кількох наукових робіт. Сам чиновник заперечував наявність плагіату у своїх роботах. Він заявив, що «не зобов'язаний посилатися на всі статті в інтернеті» і посилається «тільки на першоджерело».

1 липня 40 українських науковців, зокрема академіки Національної академії наук, виступили проти призначення Шкарлета т.в.о. міністра. Вони зазначили, що Шкарлета «доказово визнано плагіатором» і порушником норм академічної доброчесності.

У вересні комітет із питань етики Національного агентства з питань забезпечення якості освіти дійшов висновку, що у трьох роботах Шкарлета є плагіат. У відповідь т.в.о. міністра подав на агентство в суд.

14 грудня представники низки освітніх організацій (зокрема Спілки ректорів вищих навчальних закладів України, Національної академії педагогічних наук України, Асоціації ректорів педагогічних університетів Європи) попросили президента України Володимира Зеленського призначити Шкарлета міністром освіти. Автори звернення вважають, що у Шкарлета є значний управлінський досвід і він розуміє проблеми сфери.

Наступного дня кілька громадських організацій, які займаються сферою освіти («Смарт освіта», «Батьки SOS», «Батьківський контроль», Центр інноваційної освіти «Про.Світ», «Ре: Освіта» й інші), попросили не призначати Шкарлета главою Міносвіти на постійній основі. На їхню думку, Шкарлет «не в змозі підтримати конкретними діями необхідні реформи».

15 грудня академіки НАН України, професори, доктори й кандидати наук (загалом понад 250 осіб, список підписантів постійно оновлюють) написали відкритий лист депутатам та голові Верховної Ради Дмитрові Разумкову, у якому закликали не призначати міністром освіти Шкарлета.

Telegram Channel