Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Звинувачення Гройсмана в корупції: які цьому є докази

Телевізійники не ставлять експрем’єру незручних запитань.

Фото www.vinnitsa.info.

Звинувачення Гройсмана в корупції: які цьому є докази

Журналісти-розслідувачі наголошують, що підозри про ймовірне отримання експрем’єром багатомільйонного хабаря ґрунтуються і на документах, і на показах, які надав слідчим НАБУ скандальний забудовник Микитась

У Києві набирає оберти корупційний скандал, фігурантом якого є колишній прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Гучна його суть стала зрозуміла після того, як низка незалежних журналістів оприлюднили ухвалу Вищого антикорупційного суду. Вона стосується справи скандального столичного забудовника, експрезидента збанкрутілої корпорації «Укрбуд» та екснардепа Максима Микитася, і правдивість цієї ухвали також підтвердили джерела авторитетного видання «Українська правда».

Гройсман, мовляв,через посередників набув майнові права на 2000 квадратних метрів елітної нерухомості в одному з престижних житлових комплексів Києва вартістю понад 75 мільйонів гривень. При цьому їхня справжня вартість, за оцінкою тих же слідчих, становить 156 мільйонів.

З документу випливає, що Гройсман нібито отримав хабар за призначення потрібної Микитасю людини президентом державної корпорації «Укрбуд». В обмін на таке кадрове рішення, за версією слідства, яке веде Національне антикорупційне бюро (НАБУ), Гройсман, мовляв,через посередників набув майнові права на 2000 квадратних метрів елітної нерухомості в одному з престижних житлових комплексів Києва вартістю понад 75 мільйонів гривень. При цьому їхня справжня вартість, за оцінкою тих же слідчих, становить 156 мільйонів.

«Згідно зі свідченнями Микитася, 18 грудня 2017 року приміщення були оформлені на Юрія Гижка - підприємця з Вінницької області», - повідомив головний редактор сайту Цензор.Нет Юрій Бутусов.  Ну а відомий журналіст-розслідувач Дмитро Гнап називає Гижка давнім другом і партнером родини Гройсманів.

Гнап також пояснив, що «Укрбуд» складається з державної та приватної однойменних компаній, і Микитасю потрібен був контроль над державною часткою, щоб без конкуренції отримувати найдорожчі підряди.  Так, у 2017 році ТОВ «БК «Укрбудмонтаж» Микитася отримало контракт на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів АЕС України на суму 928,9 мільйонів гривень. А у 2019 році цьому ж ТОВ було замовлено роботи з демонтажу нестабільних конструкцій об'єкта «Укриття» ЧАЕС вартістю взагалі у понад 2 мільярди.

Тобто, маючи свою людину на чолі державної компанії «Укрбуд» та приязні стосунки з головою уряду, Микитась міг отримувати контроль над величезними потоками державних фінансів. Гнап наголошує, що докази в цій історії є більш ніж переконливими, оскільки вони ґрунтуються не лише на документах, а й на показах самого Микитася, справу по якому розслідують вже кілька років, в рамках чого він і був затриманий. Але згодом Микитась пішов на співпрацю зі слідством та почав називати конкретні прізвища. «Відтак у слідчих на руках є ключовий свідок, який готовий говорити на суді», - підкреслив Гнап.

ЗМІ писали, що 1-2 грудня на підставі ухвали Вищого антикорупційного суду детективи НАБУ провели обшуки в офісі Гройсмана.  У пресслужбі НАБУ не стали спростовувати інформацію про те, що у справі Микитася фігурує прізвище Гройсмана, а також факт обшуків. «Запитувана інформація становить таємницю досудового розслідування, і, відповідно до ст.222 КПК України, не може бути розголошена», - заявили у пресслужбі на запит сайту «Главком». Така форма відповіді непрямо, але фактично підтверджує оприлюднені раніше дані.

Сам Гройсман та його представники публічно заперечують добуту журналістами інформацію. Проте генеральний директор компанії «Укрбуд девелопмент» Олег Майборода визнав, що експрем’єр має вартісну нерухомість у ЖК, який звела компанія, і що Олександр Лятамбор, призначення якого керівником «Укрбуду» перед Гройсманом начебто  лобіював Микитась, отримав свого часу посаду. «Лятамбор дійсно був призначений президентом корпорації «Укрбуд». А у Гройсмана дійсно є офіс у ЖК «Аристократ», - сказав Майборода в інтерв'ю «Главкому».

Робота ж ще одного небайдужого Гройсману чиновника — Мирослава Продана — головою Державної фіскальної служби також закінчилася кримінальною справою про незаконне збагачення на 86 млн грн.

Зазначимо, що це - не перша корупційна історія, у якій фігурує прізвище колишнього прем'єра. На початку липня 2019 року пресслужба СБУ повідомила, що її співробітники задокументували розкрадання та привласнення коштів державного бюджету, що відбувалося за сприяння близького соратника Гройсмана і віцепрем'єра в його уряді Володимира Кістіона.

Робота ж ще одного небайдужого Гройсману чиновника — Мирослава Продана — головою Державної фіскальної служби також закінчилася кримінальною справою про незаконне збагачення на 86 млн грн. Журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом»знайшли закордонну нерухомість, автомобілі та бізнес Продана, які, за версією слідства, він оформлював на довірених осіб. Зокрема, йдеться про дві квартири в елітній київській новобудові за 6,7 млн грн, два будинки в Туреччині за 78 млн грн та про три автомобілі представницького класу за 3,4 млн грн. До речі,за деякими даними, Продан свого часу втікав з України у багажнику «євробляхи».

Ексміністр фінансів Олександр Данилюк, причиною відставки якого з Кабміну Гройсмана стало як раз небажання прем’єра змінювати Продана, наголошував, що глава уряду не міг не знати про діяльність головного податківця. Той же Данилюк, коментуючи вже інформацію про те, що Гройсман фігурує у справі про хабар на 75 мільйонів гривень, зазначив наступне: «Коли Зеленський говорить про топ-корупцію, то, звичайно, для нього це гарний приклад показати, нарешті, успішність боротьби з корупцією».

Справді, в історії України ще не було такого рівня корупційних скандалів за участі топ-посадовців. Антикорупційні органи, створені ще за попередньої влади, свою справу роблять, але особливого розголосу на центральних телеканалах немає, а навіть навпаки - там можна все частіше побачити самого Гройсмана, якому їхні власники медіа - українські олігархи - дають можливість коментувати події в країні. Або, як ще кажуть, - «світитись».

Поява Гройсмана в ефірах і одночасна відсутність інформації щодо його фігурування у корупційному скандалі, навряд чи є випадковістю, а, скоріше, це - частина сценарію. В столичних політичних колах не є секретом те, що Гройсман вже фактично сформував свій штаб, а консультує його ексголова офісу Зеленського Андрій Богдан.

Політолог та телеведучий Тарас Березовецьзазначив, що розмови про повернення Гройсмана у владу ведуться ще з літа, а активно сприяють йому у цьому олігархи Віктор Пінчук та Ринат Ахметов, які володіють каналами ICTV та «Україна» і «Україна-24» відповідно. Саме тими каналами, куди Гройсмана найчастіше і запрошують. Тим часом, як свідчать окремі журналістські розслідування, експрем’єр вже остаточно перебрався з Вінниці до Києва, а його сім’я має у передмісті столиці справжній маєток.

Зрештою, зв'язок Гройсмана з олігархічними колами, в принципі, не є новиною. Ще влітку 2019 року журналісти програми «Схеми» зафіксували його, ще в ранзі прем'єра, таємний візит до вищезгаданого Пінчука.  І нинішнє своє «повернення в політику» Гройсман починає як раз з того, що олігархи всіма засобами намагаються загасити інформаційну пожежу довкола гучних звинувачень в корупції. Хоча потужний факел від цієї пожежі вже видно багатьом та навіть неозброєним оком.

Telegram Channel