Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
У Києві відкрили меморіальні дошки Василеві Стусу та Іванові Світличному

Нарешті!!!

Фото УНІАН.

У Києві відкрили меморіальні дошки Василеві Стусу та Іванові Світличному

Їх встановили на будівлі Національної академії наук України за адресою: вулиця Михайла Грушевського, 4

У Києві відкрили меморіальні дошки поету, правозахиснику Василю Стусу та діячу національно-демократичного руху 1960-1970 років, лауреату державної премії імені Тараса Шевченка Івану Світличному.

Як передає кореспондент УНІАН, в урочистому відкритті взяли участь політичні в'язні, дисиденти, які особисто знали Світличного та Стуса. Також на церемонії був син Василя Стуса Дмитро, який є генеральним директором Національного музею Тараса Шевченка. Меморіальні дошки встановили на будівлі Національної академії наук України за адресою: вулиця Михайла Грушевського, 4.

В урочистому відкритті взяли участь політичні в'язні, дисиденти, які особисто знали Світличного та Стуса.

Поруч розміщена ще меморіальна дошка ідеологічному опоненту шістдесятників, мовознавцю Івану Білодіду, який у Радянському Союзі був провідником русифікації України. Зокрема, коли обіймав посаду міністра освіти УРСР, він долучився до створення закону про народну освіту від 1959 року, де зафіксували факультативність вивчення української мови в Україні.

Як зазначила на церемонії відкриття завідувач Музею шістдесятництва Олена Лодзинська, «історія нашої держави така, що тепер Стус і Світличний є сусідами з академіком Білодідом, який свого часу зробив багато для русифікації української мови, повикидавши зі словника багато питомих українських слів, наближаючи таким чином українську мову до російської, з чим категорично були не згодні Світличний та Стус».

Telegram Channel