Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинянин за 38 років донорства здав 32 літри крові

Сергій Бірук планує встановити районний рекорд з донорства до 100 разів.

Фото: Газета «Ратнівщина».

Волинянин за 38 років донорства здав 32 літри крові

Рентгенолаборант Ратнівської центральній районній лікарні Сергій Бірук, 80 разів здавав кров. Звання «Почесний донор України» присвоїли одинадцять років тому, 15 січня 2009 року. На той час він безплатно здав 40 разів максимально допустимих норм крові. І вже після того часу ще 40 разів. Каже, що хоче «побити» свій районний рекорд з донорства до 100 разів. І тоді він зможе мати звання «Заслужений донор України». Хоча справа не у званні, а у тому, що, здаючи кров, цим самим рятує життя інших людей

Якщо порахувати, що у Сергія Андрійовича щоразу, як він говорить, брали кров по 400 грамів, то виходить, що за свій донорський вік він здав аж 32 літри крові! І це при тому, що загальний об’єм крові в організмі людини в середньому 5-6 літрів, а якщо точніше, то 7-8 відсотків від загальної маси тіла людини. Виходить, що у Сергія, примітивно порахувавши, кров повністю оновилася аж чотири рази. Це за 38 років його донорської діяльності. Саме 38 років тому він вперше, ще навчаючись у медучилищі, здав кров. Але активним донорством став займатися пізніше під патронатом колишнього завідуючого відділенням переливання крові центральної районної лікарні, нині покійного Михайла Зайця, який і рекомендував та «втягував» у донорство колегу.

 

 Наука говорить, що лише одна доза донорської крові може врятувати три життя. Тож Сергію Біруку багато хто завдячує за врятоване життя. Декілька разів допомагав у надзвичайних ситуаціях, які складалися у райлікарні, коли хворому вкрай терміново потрібне було переливання. І тоді колеги зверталися до Сергія Андрійовича. Хутчій брали кров, перевіряли її за стандартним зразком, чи безпечна для реципієнта, і відразу вводили її потерпілому. Таким чином Сергій врятував декілька життів, серед них і дитини.

Наука говорить, що лише одна доза донорської крові може врятувати три життя.

— Здаю кров чотири рази у рік, інколи п’ять, — говорить Сергій Андрійович, — частіше здавати не можна. Спершу, як тільки зайнявся донорською справою, після чергової здачі крові відчував запаморочення, тепер уже ні. Звик. Але скажу, що внаслідок того, що постійно здаю кров, нормально себе почуваю, адже організм відновлюється і омолоджується. Раніше медики використовували такий метод у лікуванні. Людина, коли хворіла, їй робили кровопускання. Лікували п’явками також. Навіть коли тиск трохи піднімається, то краще піти і здати кров. Людині відразу краще стане. Я б сказав, що людина після здачі крові заряджається енергією, відчуває певну ейфорію.

Читайте більше: Трагічно загиблий 38-річний українець став донором відразу для чотирьох людей

За словами Сергія Бірука, ВООЗ дослідила, що донори живуть на 5 років довше, оскільки після здавання крові активізується імунна система та система кровотворення. «Поживу, побачу, скільки мені Бог уділить віку», - каже медик.

А ще лікар зауважує, що в Україні є велика потреба в донорській крові. Тож залучає до доброї справи й інших. Навіть «втягнув» зятя Олександра Приступу до такої благодійності.Сергій Андрійович зізнається, що користується «пільгами» за донорство – має кілька днів на рік додаткової оплачуваної відпустки.  «Почесні і заслужені донори України мають грошову надбавку до пенсії, інші певні пільги від держави, але чи використовують їх – це інше питання. Головне, на моє переконання, здати кров і цим самим врятувати життя іншим», - каже зПочесний донор України з Ратнівщини.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Джерело: Газета «Ратнівщина»
Telegram Channel