Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Китаї до ув'язнення засудили журналістку, яка розповідала про COVID-19 в Ухані

Сидітиме в тюрмі, бо розказувала правду.

Фото Jane Wang.

У Китаї до ув'язнення засудили журналістку, яка розповідала про COVID-19 в Ухані

Визнали винною у «розпалюванні і провокуванні конфліктів»

Суд Китаю засудив до чотирьох років ув'язнення громадянську журналістку Чжан Чжянь, яка розповідала світу про те, що відбувалося в Ухані під час спалаху коронавірусу. Про це інформує Суспільне.

Реклама Google

Як розповів адвокат Чжан Рен Цюанью, розгляд тривав дві години. Його підзахисну визнали винною у «розпалюванні і провокуванні конфліктів», передає DW.

Згідно з офіційним обвинувальним актом, висунутим Народною прокуратурою нового району Пудун в Шанхаї, де було затримано Чжан, після в'їзду Чжан Чжян в Ухань у лютому 2020 року вона неодноразово використовувала «текст, відео тощо» через такі інтернет-ЗМІ, як WeChat, Twitter і Youtube. До списку порушень журналістки прокурори також зарахували «публікацію великої кількості неправдивої інформації» та надання інтерв'ю закордонним ЗМІ для «зловмисної обману щодо нової епідемії коронавірусної пневмонії в Ухані».

Чжан заарештували в травні. На знак протесту проти свого арешту вона вже кілька разів голодувала, що, за словами захисника, призвело до значного погіршення здоров'я.

Під час локдауну в Ухані Чжан викладала відеоролики, в яких розповідала, що відбувається у місті, надаючи інформацію, якої не було в офіційних китайських ЗМІ. Вона також запускала стріми з вулиць та лікарень міста, показуючи масштаби поширення хвороби.

Під час локдауну в Ухані Чжан викладала відеоролики, в яких розповідала, що відбувається у місті, надаючи інформацію, якої не було в офіційних китайських ЗМІ. 

Читайте також: «Це пекло на землі» в Україні затримали біженця з Китаю, якого можуть відправити «на смерть».

Що відомо

Фахівці з Шанхайського інституту біологічних наук припустили, що новий тип коронавірусу (SARS-CoV-2) виник в Індії або Бангладеші влітку 2019 року, тобто ще до того, як з'явилися перші хворі в місті Ухань.

Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила епідемію вірусу COVID-19 пандемією.

Китайські вчені визначили, що 80% хворих на коронавірус мають слабкі симптоми та одужують.

Telegram Channel