Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Як будуть змінюватися ціни на початку 2021 року: прогноз Мінекономіки

НБУ очікує прискорення інфляції через бюджетні трати наприкінці 2020 року.

Фото Pixabay.

Як будуть змінюватися ціни на початку 2021 року: прогноз Мінекономіки

Упродовж І кварталу 2021 року на рівень споживчої інфляції впливатимуть декілька чинників. Зокрема, переорієнтація населення на товари першої необхідності та утримання від зайвих витрат

По це йдеться в огляді Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки, повідомляє РБК-Україна.

Передбачувана і стримана динаміка обмінного курсу гривні загалом не спотворюватиме ціноутворення на споживчому ринку.

Як зазначається в огляді, стимулюватимуть зростання цін чинники монетарного та адміністративного характеру (підвищення тарифів, зокрема на електроенергію, природний газ). Також на ціни буде тиснути висока собівартість виробництва під впливом сезонності на продовольчому ринку.

Читайте також: Із 1 січня в Україні здорожчає мобільний зв'язок: Київстар, Vodafone і Lifecell підвищують ціни.

З іншого боку, посилення такого чинника як утримання від значних витрат на фоні пандемії COVID-19 (особливо на фоні запровадження локдауну в січні та продовження карантину до кінця лютого), навпаки, частково компенсуватиме дію інфляційних чинників, зазначили в Мінекономіки.

«Передбачувана і стримана динаміка обмінного курсу гривні загалом не спотворюватиме ціноутворення на споживчому ринку», – йдеться в огляді.

Нагадаємо, НБУ очікує прискорення інфляції через бюджетні трати наприкінці 2020 року. За даними НБУ, традиційно високий обсяг витрат з держаного бюджету наприкінці року може посилювати інфляційний та девальваційний тиск. Це ж стосується бюджетних витрат наступного року.

Відзначимо, у державному бюджеті на 2021 рік закладений рівень інфляції на рівні 7,3% (грудень до грудня попереднього року). Це офіційний прогноз Мінекономіки, затверджений Кабінетом Міністрів.

Telegram Channel