Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У США оприлюднили подробиці третього позову проти Коломойського

Напевно, через це олігарх заговорив про примирення з Росією.

Фото epravda.com.ua.

У США оприлюднили подробиці третього позову проти Коломойського

На офіційному сайті Міністерства юстиції Сполучених Штатів була оприлюднена заява про нову справу щодо українського олігарха

Йдеться вже про третій цивільний позов проти Коломойського і його партнера Геннадія Боголюбова, поданий до суду щодо конфіскації їхньої нерухомості.  У Сполучених Штатах підозрюють, що ці об'єкти нерухомості були придбані за кошти, незаконно виведені з українського «ПриватБанку», передає «Радіо Свобода».

У документі йдеться, що згадану справу про нерухомість у Клівленді, штат Огайо, розслідує місцевий відділ ФБР за підтримки міжнародного антикорупційного підрозділу Бюро, управління кримінальних розслідувань податкової служби США та митної й прикордонної служб США. Допомагає з розслідуванням управління міжнародних відносин Мінюсту США.

Комерційна нерухомість у Клівленді була придбана за кошти, виведені з українського «ПриватБанку» за допомогою багатомільярдної оборудки з кредитами.

«Ініціативу щодо відшкодування активів, захоплених клептократією, очолює група спеціалізованих прокурорів підрозділу відмивання грошей та вилучення майна кримінального відділу в партнерстві з федеральними правоохоронними органами, а часто і з офісами прокурорів США, з метою конфіскації корупційних доходів іноземних посадовців, і, де доцільно, використовування цих віднайдених активів на користь людям, яким заподіяно шкоду через ці корупційні діяння та зловживання службовим становищем», – заявили в Мін'юсті США.

У міністерстві також закликають всіх, хто має інформацію про можливі доходи від іноземної корупції, які перебувають у США або відмиваються в них, зв'язатися з федеральними правоохоронними органами, або надіслати електронне повідомлення на електронну адресу [email protected] або на сайті https://tips.fbi.gov/.

Зауважимо, 31 грудня 2020 року стало відомо, що Міністерство юстиції США подало до Окружного суду США у Південному окрузі Флориди цивільний позов про конфіскацію – там наполягають, що комерційна нерухомість у Клівленді була придбана за кошти, виведені з українського «ПриватБанку» за допомогою багатомільярдної оборудки з кредитами.

У Мін'юсті також нагадали, що в серпні 2020 року було подано два аналогічні позови щодо майнового арешту нерухомості в Луїсвіллі (штаті Кентуккі) і в Далласі (штат Техас). На думку правоохоронців, в усіх трьох випадках об'єкти підлягають конфіскації на підставі порушень федерального законодавства США про відмивання грошей.

Читайте також: Луцьк витратив на святкування Нового року майже у 10 разів більше, ніж Рівне.

Коломойський і Боголюбов заперечують ці звинувачення і заявляють, що купили нерухомість у США за гроші від продажу металургійного бізнесу. У Мін'юсті США вважають, що соратники олігархів створили мережу юридичних осіб, які мали назви як правило із варіаціями слова «Оптима», для подальшого відмивання незаконно привласнених коштів та інвестування їх.

«Вони придбали нерухомості й підприємств по всіх США на сотні мільйонів доларів, включаючи майно, що підлягає конфіскації: офісна вежа, відома як 55 Public Square у Клівленді, офісна вежа в Луїсвіллі, відома як PNC Plaza, і офісний парк у Далласі, відомий як колишня штаб-квартира CompuCom. Сукупна вартість будівель перевищує $60 млн», – вказують у Міністерстві юстиції США.

Як відомо, 21 травня 2019 року «ПриватБанк» звернувся до Канцелярського суду штату Делавер із позовом про відшкодування збитків, яких він зазнав у результаті різних протиправних дій. Ці дії, вважає банк, були вчинені його колишніми власниками – Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим – за допомогою компаній, зареєстрованих у США.

Йдеться про феросплавні й металургійні заводи, комерційну нерухомість і готелі. Найбільше майна виявили у штатах Огайо, Іллінойс і Техас. Загалом у позові «ПриватБанку» йдеться про відмивання грошей протягом майже 10 років загальним обсягом у $470 млрд – це еквівалент 13 річних бюджетів України.

Telegram Channel