Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Над Антарктикою закрилася одна з найбільших озонових дір

У разі зменшення концентрації озону шкідливе випромінювання може зашкодити людям і тваринам.

Фото WMO.

Над Антарктикою закрилася одна з найбільших озонових дір

Такі діри почали регулярно з’являтися внаслідок діяльності людини, зокрема активного використання та викиду в атмосферу речовин, які впливають на виснаження озону

Наприкінці грудня 2020 року над Антарктикою остаточно закрилася рекордна озонова діра. Вона була найдовшою, а також однією з найбільших та найглибших дір за 40 років спостережень. Про це повідомила Всесвітня метеорологічна організація (WMO), інформує День.

Причиною появи такої діри були природні метеорологічні умови та постійна присутність в атмосфері речовин, що руйнують озоновий шар. Зокрема, зростанню діри сприяв сильний стабільний холодний полярний вихор, а також дуже низькі температури у стратосфері.

Ті ж самі метеорологічні фактори спричинили появу рекордної озонової діри над Арктикою у 2020 році. Тоді її розмір становив 6 мільйонів квадратних кілометрів — це територія в три Гренландії. Ця діра з’явилася на початку весни та затягнулася наприкінці квітня.

Однак у 2019 році, як повідомляють метеорологи, озонова діра над Антарктикою була надзвичайно малою та короткочасною.

Як зазначила керівниця Відділу досліджень атмосферного середовища WMO Оксана Тарасова, завдяки останнім двом сезонам дослідники покращили розуміння факторів, які впливають на формування озонових дір.

«Нам потрібні постійні міжнародні дії для забезпечення Монреальського протоколу щодо хімічних речовин, які руйнують озоновий шар. В атмосфері все ще достатньо озоноруйнівних речовин, які щорічно спричиняють виснаження озону», — сказала Тарасова.

Озонова діра — це значне падіння концентрації озону в озоновому шарі планети, який стримує ультрафіолетове випромінювання. У разі зменшення концентрації озону шкідливе випромінювання може зашкодити людям і тваринам, також радіація нагріває світовий океан, збільшуючи смертність морських істот і рослин.

Причиною появи такої діри були природні метеорологічні умови та постійна присутність в атмосфері речовин, що руйнують озоновий шар.

Читайте також: Погода на неділю: нарешті сніг.

Через це в 1985 році було розроблено Монреальський протокол із захисту озонового шару Землі. Ним передбачене припинення або обмеження виробництва речовин, які вважають причиною появи озонових дір.

Telegram Channel