Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Пам’ятку архітектури на Левчанівської у Луцьку – відновили і більше не чіпатимуть

Будівля на Сенаторки Левчанівської.

Фото Олександра Котиса.

Пам’ятку архітектури на Левчанівської у Луцьку – відновили і більше не чіпатимуть

Нижні бічні «тумби» з декоративними білими трикутниками, які понищили, відновили, нехай і формально

Різьблену підбалконну плиту, яка становить найбільшу архітектурно-історичну цінність, що в будинку на Сенаторки Левчанівської, 5, вже не чіпатимуть. Вона залишається неушкодженою. Подальшого втручання в фасад не буде.

Про це повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міськради Олександр Котис у фейсбуці.

Нагадаємо, у Луцьку 24 грудня понищили пам'ятку архітектури на Сенаторки Левчанівської, 5. Порушників змусили повернути все, як було, в тижневий термін. У ситуації розбиралась поліція.

 Із власником уклали охоронний договір, де прописана його відповідальність за самовільні дії і необхідні кроки у випадку подальших перепланувань

За словами Олександра Котиса із власником уклали охоронний договір, де прописана його відповідальність за самовільні дії і необхідні кроки у випадку подальших перепланувань (Це обов'язкова умова, затверджена Кабінетом Міністрів для всіх користувачів та власників (щойно виявлених) пам'яток. Із трьох власників у цьому будинку договір підписано із двома, із третім ще в процесі).

«Повертати мурування стіни до попередньої конфігурації немає сенсу, оскільки під час розбирання вдалося чітко встановити, що вона є радянською, не відповідає автентичній ширині вітринного отвору, а також вдалося встановити конфігурацію первинного отвору. Ширина, яка зараз є, відповідає первинній. Водночас це не вичерпує справи, адже над ситуацією ще працює поліція та відділ державного архбудконтролю. Юридичний департамент розглядає можливість судового позову», – розповів Котис. 

Читати також: З мурів Луцького замку відмили написи вандалів 

Джерело: Фейсбук.
Telegram Channel