Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Євросолідарність» вимагає повернути пільговий тариф на електрику

«Перш за все ми внесли законопроект про підвищення об’єму субсидій для захисту найбільш вразливих верств населення».

Фото ЄС.

«Євросолідарність» вимагає повернути пільговий тариф на електрику

Фракція «Європейська Солідарність» у Верховній Раді України внесла проект Постанови, якою пропонує повернути пільгову норму до 100 кВт/год, а також заборонити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі. «ЄС» також наполягає на забороні прямого імпорту природного газу до України з Російської Федерації

Як повідомив співголова фракції Артур Герасимов, документ вноситься з метою підтримки малозабезпечених українців, а також захисту національних інтересів, стабілізації роботи енергетичної системи України та запобігання вчиненню корупційних дій на ринку електроенергії.   

«Перш за все ми внесли законопроект про підвищення об’єму субсидій для захисту найбільш вразливих верств населення».

«Некомпетентна влада Зеленського загнала українців в енергетичну кризу посеред зими, повністю проваливши підготовку до опалювального сезону. З настанням морозів, наприклад, виявилось, що в державі не вистачає вугілля, тому «Центренерго» просить уряд дозволити віялові відключення, яких українці не бачили з 90-х років. Залишити об’єкти теплогенерації без енергоресурсу – такий самий злочин, як той, коли ця ж влада Зеленського залишила лікарів беззахисними в перші місяці епідемії», – говорить Герасимов.

Він наголосив – така ситуація з паливом сталась вперше за роки незалежності,  при цьому у Зеленського суттєво збільшили тарифи для найвразливіших верств населення та забрали в них субсидії.

«Європейська Солідарність» розробила комплекс невідкладних заходів, які мають вжити компетентні органи державної влади з метою захисту національних інтересів, захисту малозабезпечених верств населення, стабілізації роботи енергетичної системи України та запобігання вчиненню корупційних дій на ринку електроенергії», – пояснює співголова фракції.

«Перш за все ми внесли законопроект про підвищення об’єму субсидій для захисту найбільш вразливих верств населення», – нагадав Герасимов.

Читайте також Кандидат на посаду Держсекретаря США: внутрішня загроза України – корупція​.

«Також Кабінет Міністрів має невідкладно повернути пільговий тариф у 90 копійок за кіловат на перші 100 кіловат електроенергії, що діяв в період президентства Порошенка, для всього населення України, в тому числі в сільській місцевості», – пояснює депутат.

«Європейська Солідарність» також наполягає на забороні імпорту електричної енергії з Республіки Білорусь та з Російської Федерації. Уряд до 1 лютого має відзвітувати перед Верховною Радою про заходи, вжиті з метою об’єднання електромереж Європейського Союзу та України.

«Необхідно відновити належну роботу українських атомних станцій для забезпечення щонайменше 55 відсотків обсягу атомної електроенергії в енергетичному балансі», – наголошують у «Євросолідарності».  

«Також необхідно запровадити заборону на прямий імпорт російського газу, до якого нас штовхають маріонетки Кремля спільно з представниками діючої влади. Україна з 2015 року злізла з «газової голки» Газпрому і здобула цілковиту енергетичну незалежність. Тепер є цілком обгрунтовані підозри, що нинішня енергетична криза – частина масштабного плану до відновлення прямих поставок блакитного палива з країни-агресора», – застерігає Герасимов.

Державна аудиторська служба України та правоохоронні органи мають  провести аудит та перевірку діяльності ПАТ «Центренерго», постачальників вугілля, державних шахт, а також ціноутворення. Фонд державного майна України до 1 лютого 2021 року має надати Верховній Раді України розгорнутий звіт за 2020 рік з поясненням причин збитковості та критеріїв відбору керівників.

«Енергетична криза і загроза енергетичній незалежності України – це не лише вирок некомпетентності владі Зеленського, а й іспит для Парламенту, який повинен довести здатність захищати національні інтереси держави та українців. Ситуація критична, тому вимагаємо від влади термінових дій по захисту людей», – резюмує Артур Герасимов.

Як відомо, «Європейська Солідарність» раніше внесла законопроект щодо збільшення у Державному бюджеті України витрат на субсидії на 7 мільярдів гривень. Кошти пропонується перерозподілити за рахунок скорочення витрат на Офіс президента Зеленського, прокуратуру, СБУ, ДБР та інших силовиків.  

Telegram Channel