Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Президентство Байдена відкриває для України шанс на отримання ПДЧ в НАТО, – Петро Порошенко

П'ятий Президент допомагатиме владі налагоджувати стосунки з новим керівництвом США.

Фото eurosolidarity.org.

Президентство Байдена відкриває для України шанс на отримання ПДЧ в НАТО, – Петро Порошенко

Лідер партії «Європейська Солідарність» наголосив, що своїми каналами сприяє, аби розмова між президентами України та США відбулася якнайшвидше

Президент України мав би одним з перших поговорити з 46-м президентом США Джозефом Байденом, лідерство якого відкриває широкі можливості для відновлення територіальної цілісності та зміцнення суверенітету нашої держави. Про це у відеозверненні заявив п’ятий Президент Петро Порошенко. 

«Без жодного перебільшення, день інавгурації Байдена – надзвичайно важливий для світу, який вірить у спільні демократичні цінності, трансатлантичну єдність і солідарність, цінності миру і безпеки. Саме до цього світу належить Україна, а не до «руского міра» безправ’я, автократії та політичного рабства. Політику, мужність і лідерські якості 46-го президента Сполучених Штатів Джозефа Байдена визнають не лише друзі, а навіть опоненти. Щирого друга України, у чому я особисто переконався протягом кількох років свого президентства, коли саме Байден ще як віце-президент відповідав за відносини з нашою країною», – нагадав Петро Порошенко.

Він зауважив, що тоді спільна робота зміцнила стійкість України в протидії російській агресії. «Не вкладається в голові, але саме за це ще навесні минулого року Зеленський публічно вимагав засудити мене за «державну зраду», підтримуючи дії російського агента Деркача», – зазначив Петро Порошенко.

Об’єктивно ключовим етапом на цьому шляху має стати отримання Плану дій щодо членства в НАТО, який, як не крути, є необхідним кроком на шляху до членства в Альянсі. І ми вимагаємо від української влади ставити це питання на порядок денний, бо за нас це питання ніхто не порушуватиме.

«Але поза тим президентство Байдена відкриває для України нові і дуже широкі можливості для відновлення територіальної цілісності та зміцнення нашого суверенітету. Не маю жодних сумнівів, що новий лідер США буде надійним союзником України на цьому шляху. І маю обгрунтовану надію на те, що Вашингтон знайде можливість для залучення до тієї роботи, яка вже ведеться на різних майданчиках і форматах, включно з нормандським», – говорить п’ятий Президент України.

Порошенко переконаний, що це шанс на зміцнення твердої трансатлантичної єдності і солідарності з Україною на засадах принципу «нічого про Україну без України», на повернення теми України у перелік пріоритетів світового порядку денного, на підтримку амбіцій України щодо європейської та євроатлантичної інтеграції.

«Об’єктивно ключовим етапом на цьому шляху має стати отримання Плану дій щодо членства в НАТО, який, як не крути, є необхідним кроком на шляху до членства в Альянсі. І ми вимагаємо від української влади ставити це питання на порядок денний, бо за нас це питання ніхто не порушуватиме», – вкотре заявив Петро Порошенко.

Крім уваги до проблематики колективної безпеки в рамках НАТО, слід зміцнювати двосторонній безпековий альянс між Україною та США – вважає лідер партії «Європейська Солідарність».

«Не втратити можливості отримати оборонне летальне озброєння, конче необхідне для стримування російського агресора на землі, у повітрі і на морі», – закликав він.  

«Спільно з Вашингтоном Київ має добиватися посилення різнопланових санкцій проти Москви як інструменту, який засвідчив свою здатність тримати агресора за столом переговорів та стримувати його від нових військових авантюр проти України», – переконаний Петро Порошенко.

Читайте також: Путін погодиться на саміт, коли Зеленський буде готовий здатися.

На його думку, критичну увагу слід надати і підтримці реформ в Україні, передусім у частині верховенства права та боротьби з корупцією, створення сприятливого клімату для залучення інвестицій.

«Зі свого досвіду знаю, наскільки важливими є персональні контакти і довіра між лідерами. Тому переконаний у необхідності здійснення візиту президента України до Вашингтону і зустрічі у Білому домі вже найближчим часом. Звичайно, що всі ми будемо раді бачити Джо Байдена у Києві, як це часто бувало раніше», – зазначив Порошенко.

«Президент України мав би одним із перших переговорити з Байденом по телефону. Нагадаю, що в шістнадцятому році розмову з тодішнім новообраним президентом Трампом ми організували буквально за кілька днів після виборів. Коли за справу беруться професіонали, вирішуються і надзвичайно складні завдання. Своїми каналами я сприяю, щоби і тепер розмова між президентами України і США відбулася якнайшвидше», – підтвердив Порошенко.

«Все ще сподіваюся, що влада не втратить той шанс, який відкрився перед Україною буквально вчора. Ще раз наголошую: чим можу, тим допоможу, бо йдеться про національні інтереси України. Відновлення і зміцнення стратегічного партнерства із США – головне зовнішньополітичне завдання для України в цьому році. Але треба розуміти, що нова американська адміністрація готова допомагати Україні настільки, наскільки українська влада готова продовжувати реформи, а не імітувати їх», – зауважив лідер опозиції.

«Наша ж амбіція як політичної сили – принциповою позицією, конкретними ініціативами та справами довести всім і кожному:  «Європейська Солідарність» не просто опозиція, а єдина проєвропейська альтернатива, професійна команда, яка не дасть владі дилетантів зламати досягнення останніх років та зруйнувати країну», – резюмує Петро Порошенко.

Telegram Channel