Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Путін погодиться на саміт, коли Зеленський буде готовий здатися, – Костянтин Єлісєєв

Костянтин Єлісєєв каже, що Президент навіть боїться згадувати про інтеграцію в НАТО.

Фото president.gov.ua.

Путін погодиться на саміт, коли Зеленський буде готовий здатися, – Костянтин Єлісєєв

Радник п’ятого Президента Порошенка з питань зовнішньої політики, дипломат Костянтин Єлісєєв проаналізував ключові пріоритети Офісу Зеленського у зовнішній політиці на 2021 рік

У своєму телеграм-каналі Єлісєєв пише, що на Банковій мають «завищені очікування щодо переліку візитів та заходів». 

«Щодо мирного процесу - знову ганяємось за примарним самітом, хоча мали б вже зрозуміти увесь цинізм Путіна: саміт буде, коли Зеленський буде готовий здатись під крахом свого рейтингу, або знову у порядку цікавості у разі зміни керівництва Німеччини восени, щоб спробувати отримати нових поступок від Києва», - прогнозує дипломат. 

Єлісєєв зазначає, що у планах Банкової знову немає й натяку на миротворців, «які, поміж іншим, були одним з ключових елементів коаліційної угоди в Німеччині».  

Реклама Google

Щодо НАТО, як і передбачалось, навіть в умовах наближення грузинського ПДЧ, Банкова боїться вимовити це словосполучення і очікує на «врахування цілей України» на саміті НАТО.

Він також звертає увагу на розбіжності у заявах Офісу Президента та МЗС щодо термінів реалізації так званої Кримської платформи.  «Так і залишилось незрозумілим, як Банкова та Михайлівська координують такий флагманський проект як Саміт Кримської платформи, що плутаються навіть у термінах проведення, що, безперечно, помічають і потенційні учасники. І якщо уже йдеться про літо, то сподіваюсь, зміна дати від попередньо анонсованої є результатом консультацій з ключовими стейкхолдерами. І врахований такий важливий фактор як період літніх відпусток», - наголошує Єлієсєєв. 

На американського напрямку в Офісі Зеленського «панує нав’язлива думка про візит та невпинне генерування пустих формальних дорожніх карт», - констатує радник Порошенка. 

Він вважає, що «з важким багажем «антикорупційних успіхів» Зеленський поки не зможе долетіти до Вашингтона - треба визначатись з баластом та ціною квитків». 

«Не менш цікавими є перспективи візиту президента Макрона - чи спрацює хімія перших днів президентства Зеленського хоча б під його екватор? Макрону також потрібні дивіденди від нормандського формату», - переконаний Єлісєєв. 

Читайте також: Скільки заплатили дітям за участь у ролику Зеленського.

Він також зауважив, що у планах Банковї на напрямку ЄС так і не знайшлося місця для жодноі згадки про саміт Східного партнерства, який має відбутися вже у лютому, та Саміт Україна-ЄС влітку. 

«Щодо НАТО, як і передбачалось, навіть в умовах наближення грузинського ПДЧ, Банкова боїться вимовити це словосполучення і очікує на «врахування цілей України» на саміті НАТО», - пише Костянтин Єлісєєв. 

«І, наостанок, з пріоритетів Банкової так і не зрозумів, за що звільнятимуть послів через брак інвестицій в Україну, якщо Офіс не визначає це ключовим напрямком української дипломатії і згадує про торгівлю та експорт в реченнях про Китай, експо в Дубаях та міфічне азійське турне», - резюмує дипломат.

Telegram Channel