Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Полігон у Брищі закривається: куди скидатимуть побутові відходи чверть мільйона лучан?

«Місто має вирішувати, де саме будувати наступну чергу полігону».

Фото volyn.com.ua.

Полігон у Брищі закривається: куди скидатимуть побутові відходи чверть мільйона лучан?

Державна екологічна інспекція в області через суд планує припинити експлуатацію першої черги сміттєзвалища поблизу Луцька, бо вона повністю вичерпала свій ресурс. Тимчасово весь непотріб з обласного центру мають вивозити на стару чашу полігону під час її рекультивації. Що буде далі – питання відкрите

«Сморід шириться на всю округу, сміття не сортують, а іноді нелегально спалюють», – такі претензії до роботи полігону твердих побутових відходів у Брищі Луцького району висловила у коментарі кореспонденту volyn.com.ua місцева жителька, громадська активістка Ольга Матящук. Жінка розповіла, що сільська рада судилася з Луцькспецкомунтрансом, щоб розірвати договір оренди ділянки, на якій розташоване звалище, але Феміда не стала на їхній бік.

«Люди до цього часу проти того полігону, ми хочемо його закрити і забути, як страшне лихо», – підсумувала пані Ольга.

«Місто має вирішувати, де саме будувати наступну чергу полігону». 

Коментуючи ситуацію, начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Кралюк розповів, що селяни не зверталися на «гарячу лінію» щодо можливих порушень законодавства, втім каже, що регулярно буває у Брищі.

Зараз для рекультивації старої чаші розроблено проєкт, проведено тендер. Роботи невдовзі розпочнуться, є можливість туди тимчасово вивозити сміття. Півтора–два роки Луцьк має.

За словами керівника, нині луцький полігон складається зі старої чаші, яка законсервована і потребує рекультивації, першої черги, що зараз експлуатується і переповнена у 2,5 раза, і планових другої та третьої черг, на яких нині нічого не відбувається через спротив громадськості.

Читайте також: Пасажир без е-квитка не зможе зайти у транспорт: у Луцьку діятимуть нові правила проїзду.

«Якби ми торік у суді вимагали припинення експлуатації першої черги, це в умовах пандемії коронавірусу стало б для міста стовідсотковим колапсом.

 

Зараз для рекультивації старої чаші розроблено проєкт, проведено тендер. Роботи невдовзі розпочнуться, є можливість туди тимчасово вивозити сміття. Півтора–два роки Луцьк має», – зазначив Олександр Кралюк.

Нагадаємо, у селі на Львівщині людей перелякав дивний свист і «жива» земля.

Він каже, що далі місто має вирішувати, де саме будувати наступну чергу полігону й наголошує, що в Брищі для цього є всі умови.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel