Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Депутати пропонують нову схему розмитнення «євроблях»

Уже є два законопроєкти.

Фото ілюстративне.

Депутати пропонують нову схему розмитнення «євроблях»

Уже опубліковані два відповідні законопроєкти

Депутати запропонували нову схему розмитнення автомобілів на європейській реєстрації. Верховна Рада опублікувала два законопроєкти, якими пропонуються зміни до Податкового і Митного кодексів (№4643-д від 25.01.2021 та №4644-д від 25.01.2021).

Нові законопроекти передбачають єдиний підхід до розмитнення автомобілів, що в’їхали на територію України до кінця 2020 року з порушеннями митних правил, так званих «євроблях».

«Євробляхери» ніяк не можуть домогтися ухвалення законопроєктів щодо доступного розмитнення.

Законопроєктами пропонується провести митне оформлення «євроблях», без врахування вартості автомобіля та сплати ввізного мита, а базою оподаткування ПДВ, згідно запропонованих норм, стає виключно акцизний податок. Сума акцизного податку має визначатися платником податку за ставкою, яка залежить від віку транспортного засобу, об’єму двигуна та типу пального.  Як зазначали ініціатори законопроєктів, у випадку прийняття цієї схеми, оформлення «євробляхи», що ввезена в Україну до 31 грудня 2020 року, буде коштувати близько однієї тисячі євро.

Також запропоновані зміни зобов’язують Кабінет Міністрів України ініціювати на міжнародному рівні врегулювання питання дистанційного зняття з обліку (реєстрації) транспортних засобів у відповідних реєстраційних органах іноземних держав.

Нагадаємо, «євробляхери» ніяк не можуть домогтися ухвалення законопроєктів щодо доступного розмитнення. Наразі на розгляді у Верховній Раді перебуває три відповідні документи. «Євробляхери» навіть протестували біля урядового кварталу в Києві з вимогою нарешті внести цей законопроєкт до Верховної Ради, однак наразі це не принесло жодного результату.

Зараз ставки розмитнення складені таким чином, що легалізація вживаного автомобіля у деяких випадках сягає 250-650% від його митної вартості. Цікаво, що за різними даними на сьогодні приблизно мільйон автомобілів потребує обов'язкового митного оформлення та реєстрації на території України.

Читати також: Українці купуватимуть долари за новими правилами 

Джерело: ТСН
Telegram Channel