Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Молодь Турійської громади вшанувала пам’ять гімназистів, які загинули під Крутами

У Турійську вшанували героїв битви під Крутами.

Фото Ірини Ковальчук.

Молодь Турійської громади вшанувала пам’ять гімназистів, які загинули під Крутами

Сьогодні минає 103 роки від одного із найбільш трагічних протистоянь в історії боротьби за незалежність України – бою під Крутами

На годину пам’яті у Турійську публічну бібліотеку запросили старшокласників із Турійської загальноосвітньої школи І–ІІІ ст. Працівники книгозбірні Світлана Гоць та Людмила Уляницька запропонували присутнім згадати ті дні і вшанувати молодих гімназистів, які полягли за незалежність молодої української держави на станції Крути у січні 1918 року. Сам захід носив ліричну назву «Понад Крутами вічність у сурми сурмить».


Захід проводили бібліотекарі Світлана Гоць та Людмила Уляницька.
 

Вчитель історії Оксана Луць навела історичну довідку тих складних часів, факти, які радянська влада всіляко намагалася протягом багатьох років стерти з пам’яті українського народу. Мабуть, саме тому сьогодні залишаються білі плями у цій вісі нашої історії.


Вчителька історії Оксана Луць розповіла, як радянська влада намагалася стерти пам’ять про битву під Крутами.

Вчитель історії Оксана Луць навела історичну довідку тих складних часів, факти, які радянська влада всіляко намагалася протягом багатьох років стерти з пам’яті українського народу.

Одинадцятикласниця Дарина Мігдаль зачитала вірш Павла Тичини «Пам’яті тридцяти».


Виступає Дарина Мігдаль.
 

 Звернувся до юного покоління і селищний голова Турійської територіальної громади Олексій Безсмертний. Він зауважив, що, на жаль, на екранах телебачення сьогодні дуже часто з’являється свічка, як символ скорботи. Трагічні сторінки і далі вписуються в книгу нашої історії. Беззаперечно, що пам’ять повинна жити. Але, як зауважив очільник громади, потрібно будувати і бачити власну державу не лише через призму сумних подій. І вони не повинні бути лише спогадами, а мають вчити нас не повторювати помилок минулого, аналізувати і робити правильні кроки в майбутньому.


Селищний голова Олексій Безсмертний зауважив, що бачити власну державу потрібно не лише через призму сумних подій.
 

На завершення Світлана Гоць запропонувала школярам ознайомитися з тематичною викладкою книжок, які розповідають про учасників та події буремного 1918 року.

Ірина КОВАЛЬЧУК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel