Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Маріуполі унікальний волейбольний спортивний комплекс хочуть перетворити на... музей

Для збереження залу в Маріуполі об'єдналася вся Україна.

Фото photoukraine.com.

У Маріуполі унікальний волейбольний спортивний комплекс хочуть перетворити на... музей

Спортивний світ 2021 рік зустрів зі сумною новиною. У Маріуполі волейбольний комплекс «Купол» за адресою проспект Металургів 52 а хочуть переобладнати під музей інноваційних технологій. Спробуймо розібратися, що в місті пішло не так і де шукати правди

Як народжувався «Купол»

У 2000 році волейбол у головному місті Приазов’я був на підйомі. Тоді спеціально для цього ігрового виду спорту за ініціативою керівництва коксохімічного заводу «Макрохім» було збудовано новий комплекс. Грошей тоді не шкодували і вибирали все найкраще. Куполоподібний зал з трибунами на 500 місць, прекрасне освітлення, яке надає можливість проводити телевізійні трансляції матчів, спеціальна паркетна підлога з найкращих сортів деревини, продумані умови для тренувань, навчання та відпочинку спортсменів усіх вікових категорій, роздягальні та паркувальні місця для транспорту у підвальному приміщенні — все це свідчить, що комплекс дійсно був збудований за всіма європейськими нормами та призначався для глобального розвитку волейболу в місті.

Тоді ж на волейбольній мапі України місцева команда «Макрохім» піднялася з Вищої ліги у Суперлігу. У 2005-му маріупольці виграли Кубок України, брали «срібло» та тричі «бронзу» вітчизняної Суперліги і два сезони виступали у Кубку Європейської конфедерації волейболу (для фанатів футболу буде зрозумілим порівняння цього турніру з Лігою Європи. — Ред.). Згодом команду перейменовали на ВК «Азовсталь», а у 2007 році... взагалі розформовали.

ВК «Макрохім» в домашніх стінах.

 Унікальний спортивний волейбольний комплекс через деякий час був переданий міською владою Маріупольському державному університету. Через брак коштів у будівлі відразу відключили опалення. Тому з тих пір ігри взимку тут не проводять.

«Цей зал спеціально проєктувався для відбиванки»

В останні роки волейбольне життя в місті пожвавішало. У 2017-му була створена міська федерація, яка одразу ж взялась за найважливіше – турніри! Вже 4 роки проводять «Відкриту волейбольну лігу Маріуполя». Зараз в ній грає більше 20 команд, зокрема з Мелітополя, Запоріжжя та Бердянська.

Також місто має свого представника в національній першості. Торік ВК ГУНП у Донецькій області вийшов із Другої ліги. Цьогоріч підопічні Олега Балаєва мають усі шанси піднятися з Першої ліги у «вишку».

ВК ГУНП у Донецькій області. 

 «Таких хороших умов для волейболу в Маріуполі більше немає. Цей зал унікальний і був побудований саме під цей вид спорту. Тобто, тут — одна розмітка, одні стійки, все для проведення волейбольних заходів», — розповідає капітан місцевої команди Олексій Тимченко.

Будуємо «культуру» на кістках спорту

Ковідний карантин із його локдауном дав життя так званому «Великому будівництву». Перепало коштів, на диво, і спортивній газузі. Інтернет ряснить гучними фразами. У Вінниці за 40 мільйонів бюджетних коштів реконструюють центр «Здоров’я» для спортсменів з обмеженими можливостями. У Дніпрі відкрили найкращу в регіоні криту арену для олімпійських видів спорту.

Читайте також: Українські баскетболістки розгромили Португалію (Фото)

У 30-тисячних Сарнах на Рівненщині з нуля будюуть багатофункціональний спортивний зал із трибунами на 760 місць. В маленькій Закарпатській області, населення якої в лише в 2 рази більше, ніж у Маріуполі, за 2020 рік відремонтовано чи збудовано 5 спортивних залів. Таких прикладів по країні є багато. Правда, не всі вони лише в світлих тонах, та все ж…

А от Маріуполь пішов шляхом від супротивного. Тут закривають унікальний зал для всього східного регіону. Ректор місцевого університету Микола Трофименко бачить це питання виключно у фінансовій площині. Він пояснює, що зал дуже енерговитратний. Так, один опалювальний сезон за теперішніми цінами обійшовся б у 500 тисяч гривень.

. «Купол» у нічному Маріуполі.

 «Ми за сприяння ДФРР спільно з міськрадою подали проєкт створення на базі будівлі музею науки. На першому етапі залучили 19 мільйонів гривень, з них 9 – на ремонт комунікацій», — зазначив Микола Трофименко.

Про волейбол у виші теж обіцяють не забувати. «Ми створимо зал для волейболу, який буде відповідати всім сучасним вимогам. Безперечно, паркет буде збережений, його використають у майбутньому залі», — уточнив ректор.

«Місцеве населення треба інтегрувати в Україну, а не відштовхувати від нас»

Уся волейбольна країна одноголосно відгукнулася на цю проблему. Члени Федерації волейболу Маріуполя організували колективне звернення до всіх необхідних владних інстанцій. Не залишилася осторонь і Федерація волейболу України. Її президент Михайло Мельник запевняє, що ФФУ надіслала свої зверенння-прохання і в МОН, і міській та обласній владам.

Михайло Мельник.

 «Я дізнався про цю ситуацію від журналістів і був дуже здивований. Як федерація ми прагнемо захистити інтереси наших волейболістів, тому негайно направили відповідні листи. Та ми не в праві нічого нікому наказувати — лише звертатись і просити. Своєю чергою ми б могли в залі провести збори молодіжної збірної, наприклад, щоб якось фінансово сприяти утриманню залу. Надіємося, що й меценати знайдуться», — розповів Михайло Григорович.

Місцева волейболістка, яка нині виступає за чернігівський суперліговий «Університет-ШВСМ», Світлана Шевченко розповідає, що зараз на всіх змаганнях України волейболісти збирають підписи на підтримку «Купола». Вже приєдналися спортсмени Чернігова, Харкова та Вінниці.

Світлана Шевченко.

 «Мене дуже стривожила новина, що з професійного волейбольного комплексу в моєму рідному місті хочуть зробити музей. Це абсурд, бо це один із кращих залів України, і навряд чи ще зможуть побудувати такий десь Україні. У ньому можна проводити змагання масштабних рівнів, як це було раніше, питання тільки у фінансуванні. Тим більше останні кілька років розвиток волейболу набирає обертів в місті, — дитячі секції, створена відкрита місцева ліга, з'явилась професійна команда», — пояснила Шевченко.

Читайте також: Волинянка може стати найкращою футзалісткою України

«Мені категорично не подобається ця ідея. Маріуполь в нас зараз і так у складній ситуації, можна сказати, на «краю світу». Місцеве населення, навпаки, потрібно інтегрувати в Україну, а не відштовхувати від нас. Навіщо цей музей? Необхідно створити дитячі секції з волейболу, щоб м’ячу не було де впасти за тими дітьми. Тільки тоді ми побачимо результат», — підтримав заслужений тренер України, наставник луцької ВК «Волинь-Університет-ОДЮСШ» Богуслав Галицький.

Богуслав Галицький.

 «Мені доводилось кілька разів грати в «Куполі», і цей зал дав би фору половині залів, у яких наразі проводять Суперлігу України. І ще більш неприємно, що така ситуація виникла у місті з такою сильною волейбольною історією. Тут дуже багато людей люблять і цінують цю гру! На превеликий жаль, таке масове захоплення спортсменів не знаходить відгуку серед тих людей, в чиїх силах і можливостях створити професійну команду у місті і повернути сюди великий волейбол. Як варіант, можна провести в Маріуполі матч за Суперкубок України. Він завжди надзвичайно захопливий та емоційний. Дуже хотілося, аби в Куполі ще довго було чутно стукіт м'ячів, а ми всі ще побачили професійний волейбольний клуб з Маріуполя на спортивній мапі України», — поділився думками ліберо збірної України Горден Брова.

Горден Брова.

 «Коли замість такої легендарної споруди, як «Купол», хочуть зробити музей і при цьому не створюють нові зали, це є великий мінус для всього українського спорту! Сьогодні у Маріуполі так вчинять, а завтра ще в іншому місті нашої країни. В Україні не так багато залів, які облаштовані спеціально під волейбол, а якщо ми будемо робити з них музеї, яких у нас чимало, то волейбол може серйозно постраждати! Шляхів вирішення цієї проблеми може бути два: зводити новий спорткомплекс, не гірший за «Купол», і тоді вже організовувати там музей; або ж нехай будують чи шукають іншу споруду для музею (як на мене, це простіше, ніж збудувати зал для волейболу). Потрібно розвивати спорт в Україні, а не заривати», — говорить капітан збірної України Олег Плотницький.

Олег Плотницький.

 Максим ЯБЛОНСЬКИЙ

Telegram Channel