Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Цієї п'ятниці у Боголюбах, Мар'янівці й Тельчах питимуть до дна і знову наливатимуть по повній

Оце так!

Ілюстрація зі сторінки Волинської єпархії ПЦУ в Facebook.

Цієї п'ятниці у Боголюбах, Мар'янівці й Тельчах питимуть до дна і знову наливатимуть по повній

Православні парафії у цих селах відзначатимуть престольний празник

12 лютого – Собор трьох святителів, нагадує Волинська єпархія ПЦУ.

Цього дня особливо вшановуємо вселенських учителів і святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Йоана Золотоустого, а три парафії нашої єпархії мають храмовий празник.

Починаючи із 1076 року, торжество на честь цих Божих угодників відзначають в один день. Прийшовши якось уві сні до єпископа Євхаїтського Йоана, вони наказали православним залишити даремну суперечку про «переваги» котрогось із них над двома іншими. Всі вони натхнені Святим Духом і творили на благо Христової Церкви. А тому з-поміж них немає першого, другого, більшого або меншого, а всі вони – рівні та єдині.

Слово «Собор» у назві цього торжества означає «спільне вшанування». Воно належить до найвідоміших у Православній церкві.

Усі троє походили з аристократичних сімей, які відрізнялися християнським благочестям і прагнули дати своїм дітям добру освіту. Наприклад, Василій Великий навчався у кращих учителів Кесарії Каппадокійської (Мала Азія, нині Туреччина) і Константинополя, а закінчив в Афінах, де й познайомився з Григорієм Богословом.

Міцна дружба збереглася на все життя. Григорій і Василій разом провели юнацькі літа і в подальшому надавали підтримку один одному. Для Йоана, який був молодший за них майже на 20 років, перші двоє були живою легендою, предметом глибокої поваги. Йоан ставив їх за приклад для наслідування.

Слово «Собор» у назві цього торжества означає «спільне вшанування». Воно належить до найвідоміших у Православній церкві.

Престольний празник святкують парафії в селах Боголюби Луцького районного, Мар’янівка Ковельського і Тельчі Маневицького деканатів.

Річницю висвяти цього дня відзначають настоятелі громад у Ковельському благочинні: 25-ліття – протоієрей Віктор Марчишак парафії Покрови Пресвятої Богородиці в с. Зелена, 10-ліття – протоієрей Матвій Олійник парафії Великомученика і цілителя Пантелеймона в Люблинці.

Читайте також: Митрополит ПЦУ: «І вони, і ми є «благодатними», але ми – канонічні, а вони – ні».

Telegram Channel