Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Хотів показати, що таке війна»: священник відкрив музей АТО/ООС

При створені музею, каже отець Микола Лучинський, намагався якнайкраще передати атмосферу на Донбасі.

Фото Суспільне.

«Хотів показати, що таке війна»: священник відкрив музей АТО/ООС

Бронежилети, дитячі малюнки та армійська їжа... У Хмельницькому відкрили музей російсько-української війни у римо-католицькому храмі, розташованому в мікрорайоні Виставка. Ініціатор відкриття такої незвичної для костелу експозиції - настоятель та віськовий капелан, отець Микола Лучинський

Ідея створення такого зібрання експонатів з’явилась у священика під час поїздок на Схід країни. З початку війни отець неодноразово відвідував позиції, де перебували українські військові. Ночував з ними у бліндажах, їв за одним столом та на власні вуха чув звуки війни, пише Суспільне.

Отець показує каску- один з експонатів новоствореного музею війни. Він привіз її зі Сходу: «Ось каска, зразок ще 193-го року. Вона була знайдена у Широкіно. У ній наші хлопці воювали».

При створені музею, каже отець Микола Лучинський, намагався якнайкраще передати атмосферу на Донбасі.

«Вирішив створити такий музей, не чекаючи нікого. Для того, насамперед, щоб показати, що таке війна, яка ціна цієї війни. І щоб тут будувався дух патріотизму нашого молодого покоління», - пояснює капелан Микола Лучинський.

При створені музею, каже отець Микола Лучинський, намагався якнайкраще передати атмосферу на Донбасі. Для цього облаштував своєрідний бліндаж, у якому перебувають українські військовослужбовці.

Отець Микола Лучинський у музеї і за гіда. Екскурсію розпочинає із розповіді про події на сході та експонати, представлені у музеї. Зокрема, про прапори військових частин, які зараз знаходяться у музеї.

«Оце прапор добровольчої армії, це добробат «Вільні люди», а оце 90-ий батальйон. А отут ще прапор, який військові підписували для волонтерів», - показує тепер уже музейні експонати отець.

Серед інших експонатів музею - каски, бронежилети, дитячі малюнки, буржуйка морських піхотинців, армійська їжа.

«Там все підписано. Це все з АТО. Ми коли туди їздили, нам то подарували. Так що тут все оригінальне», - каже отець Микола.

Також у музеї зібрали відстріляні гільзи різних калібрів та розірвані снаряди. Отець показує чималий осколок, каже - то є осколок «Граду».

У музеї російсько-української війни обладнаний і звуковий супровід - записана на диктофон розмова військових, які ведуть бій та гуркіт снарядів, що розриваються поруч.

«Це оригінальний звук з війни. Ці постріли – це обстрілювали наших. А говорили танкісти», - пояснює капелан.

Є у музеї і стіна із світлинами загиблих військовослужбовців з Хмельниччини - вони по обидва боки від розіп'ятого Христа.

Віталій Плохотнюк у 2014 році добровольцем пішов воювати на схід України. До сьогодні служить. Каже, музей війни у Хмельницькому повернув його до спогадів пережитих там.

«Виставка дуже потужна. Ніби я повернувся у 2014-15 рік. Дуже зворушливо. Найбільше ось ця стіна вразила, де наші хлопці загиблі. Сумно…Усе тут доводить до суму», - каже учасник АТО/ООС.

Наповнювати музей експонатами, особливо фотографіями хлопців з війни, які розміщені на стінах музею, допомагали волонтери. Мар’яна Сенчук з Деражні. Жінка – волонтерка благодійного фонду «Мир та добро».

«Усі ці банери з фотографіями наших військових ми робили в Деражні. І всіх цих хлопців, які тут, на цих світлинах, ми знаємо особисто: що добровольців, що військових. І тих, хто був у госпіталі, і у Донецькому аеропорту, поранені, загиблі», - каже пан Мар'яна.

За словами отця Миколи Лучинського, поки відвідати музей можна лише за попередньою домовленість. Згодом планують зробити часи його відвідування та залучити військовослужбовців, які служили на Донбасі, аби вони були за екскурсоводів.

Читайте також: У Нововолинську створять музей шахти.

Telegram Channel