Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Не дихало 20 хвилин: у Броварах медики реанімували немовля після пологів удома

Чому народжувала вдома, жінка не розповідає навіть лікарям.

Фото ТСН.

Не дихало 20 хвилин: у Броварах медики реанімували немовля після пологів удома

За словами лікарів, зараз життю хлопчика нічого не загрожує, але, чи матимуть якісь наслідки такі пологи для нього в майбутньому, поки що невідомо

Дитина народилася мертвою і не дихала впродовж 20 хвилин. Хлопчик з'явився на світ під час пологів удома. Їх приймав співмешканець породіллі. Про це йдеться 13 лютого в сюжеті ТСН.

Повернула немовля з того світу лікарка Павлина Левчук. Каже, що реанімувати вже мертву дитину їй довелося вперше за майже 50 років роботи лікарем. Розповідає, що жінка викликала швидку за три хвилини, як народила.

Швидкій повідомили, що у породіллі почалася кровотеча. Їхати було близько 10 кілометрів. Уже на місці медики дізналися, що хлопчик вже народився і без ознак життя.

Лише через іще 5 хвилин хлопчик закричав. «Коли ця дитиночка зробила перший повноцінний вдих, це було неймовірне відчуття».

«Мама лежала на ліжку, на груді лежало це дитя бездиханне, синє, воно не кричало, не дихало. І це вже пройшло 20 хвилин», - згадує лікарка медицини невідкладних станів Павлина Левчук. У чотири руки разом із фельдшеркою Ольгою Прохоренко намагалися запустити серце. Але протягом 5 хвилин ознак життя не було. Лише через іще 5 хвилин хлопчик закричав. «Коли ця дитиночка зробила перший повноцінний вдих, це було неймовірне відчуття», - поділилася фельдшерка.

Вони доправили породіллю разом із немовлям до місцевого пологового. Малюк не міг самостійно ні дихати, ні їсти. Він тиждень провів у відділенні інтенсивної терапії. Нині його життя вже поза загрозою. Але, чи матимуть якісь наслідки такі пологи для нього в майбутньому, поки що невідомо.

Реклама Google

«Повноцінно сказати, чи нічого немає, можливо буде тільки в рік дитини. Коли вона почне ходити, балакати», - каже завідувачка відділення інтенсивної терапії новонароджених Юлія Аубекерова.

Чому народжувала вдома, жінка не розповідає навіть лікарям. Не змогла відповісти й на питання про термін вагітності. За станом дитини медики припускають, що народжувала вона на 38-39 тижні, тобто пологи були вчасні. Є інформація, що жінка, родом із Житомирщини і має ще двох дітей. Співмешканця, який був поруч із нею під час пологів, у пологовому бачать часто. До того ж, каже Павлина Левчук, саме він викликав «швидку» і зустрічав бригаду, щоб показати дорогу. Це допомогло врятувати два життя - мами і малюка.

Читайте також В печінці волинянки «оселився» паразит. Щоб його вивести потрібно 700 тисяч гривень (Фото)​.

Помешкання, де відбулися пологи, розташоване в старій двоповерховій будівлі на околиці Броварів. За словами медиків, які були на виклику, там не знайшлося навіть пелюшок. А умови проживання - неналежні для новонародженого. Сусідка ж каже, що жити тут пара почала близько пів року тому. Називає їх «неблагополучними».

Обставини цієї історії почали з'ясовувати працівники соціальної служби. За цей час співмешканець породіллі встиг облаштувати житло. Тож соцслужба дала дозвіл мамі та малюку повернутися додому. Із пологового їх мають виписати в понеділок, 15 лютого.

Telegram Channel