Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Луцьку діє Музей історії статистики (Відео)

Збереглися в музеї і сторінки видання Першого всезагального перепису населення Російської імперії 1897 року.

Фото volyn-museum.com.ua.

У Луцьку діє Музей історії статистики (Відео)

Заклад налічує майже тисячу експонатів

Музей історії статистики Волині Головного управління статистики у Волинській області налічує майже тисячу експонатів. Це фотодокументи, видання, прилади та механізми, що демонструють розвиток статистики в області.

Перші ознаки статистики на Волині з’явилися в часи литовської доби. Серед експонатів – метрика 1528 року.

Перші ознаки статистики на Волині з’явилися в часи литовської доби. Серед експонатів – метрика 1528 року, розповів Суспільному головний спеціаліст режиму секретної роботи Олександр Каун, повідомляє «Музейний простір Волині».

Збереглися в музеї і сторінки видання Першого всезагального перепису населення Російської імперії 1897 року. Зі слів Олександра Кауна, населення Волинської губернії становило на той період близько трьох мільйонів осіб. Із них 17,2 % були освічені, про що свідчить окрема графа цієї таблиці, зазначив працівник музею.

Рахівниці, арифмометри, калькулятори та комп’ютер. Ці артефакти демонструють розвиток рахункових приладів, якими користувалися статисти, говорить головна спеціалістка управління обробки даних Ірина Шпак. Із її слів, будь-яку інформацію, що була в статистиці, можна було зберегти на цій спеціальній магнітній стрічці.

Під час першого та єдиного Всеукраїнського перепису населення у 2001 році працівники статистичного управління здійснювали такий облік на місці, маючи спеціальну валізу. Зі слів Олександра Кауна, у валізі знаходилися бланки переписних листів, які заповнювалися працівниками за словами мешканців України.

Нещодавно поповнив колекцію музею сучасний експонат, який відображає інформацію та показує карту області. Нині, говорить працівниця музею, у зв’язку з адмінреформою це вже історична карта. Експонат вишили працівниці головного управління статистики, розповіла Ірина Шпак.

Telegram Channel