Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Галицько-Волинській радіотехнічній бригаді служить перша і єдина у ПК «Захід» жінка – молодший лейтенант 

Ярослава Калиновська: «Супроводжуємо до п’ятдесяти цілей у повітрі щосекунди».

Фото Владислава Назаркевича.

У Галицько-Волинській радіотехнічній бригаді служить перша і єдина у ПК «Захід» жінка – молодший лейтенант 

Оперативні чергові радіотехнічних військ Повітряних Сил посідають особливе місце в організації бойового чергування в системі ППО країни. Упродовж доби вони чергують на командних пунктах і першими отримують інформацію від бойових обслуг РЛС, пунктів управління про ситуацію в повітряному просторі держави й на підступах до її повітряних кордонів. Обстановка в небі змінюється блискавично. Об’єкти в повітрі рухаються з високою швидкістю. Оперативний черговий має аналізувати ситуацію, виявляти з-поміж десятків повітряних суден цілі, які можуть нести потенційну загрозу. Також – надавати об’єктивну і вичерпну інформацію для ухвалення рішень щодо дій в екстремальних ситуаціях. Ця робота – для витривалих, емоційно стійких людей. Службу треба нести під землею в захищеному командному пункті під тиском величезної відповідальності за ухвалені або ні рішення. Звісно, оперативний черговий на командному пункті не один. Разом із ним на КП – чергова бойова обслуга. Це зв’язківці, фахівці, які відповідають за функціонування командного пункту, команда планшетистів, які відслідковують перебування цілей у небі, помічники оперативного чергового. Чергування не припиняється ні на мить, тож у певних ситуаціях обов’язки оперативного чергового виконують його помічники

Донедавна служба на посадах оперативних чергових, їхніх помічників і навіть командирів відділень – планшетистів, була недоступною для жінок. Нині помічником оперативного чергового командного пункту Першої Галицько-Волинської радіотехнічної бригади служить перша і наразі єдина в бригаді й у Повітряному командуванні «Захід» жінка – молодший лейтенант Ярослава Калиновська.

– Спершу не планувала бути військовою, – розповідає Ярослава. – Здобула вищу освіту за фахом «психологія» в одеському педуніверситеті. Мій батько багато років прослужив у радіотехнічних військах, часто розповідав про свою службу. Мене це зацікавило і я вирішила спробувати. Хоч і мала диплом психолога, вирішила служити саме на командному пункті радіотехнічної бригади. Так у 2012 році стала планшетистом радіотехнічної бригади Повітряного командування «Південь». Моїм завданням було нанесення повітряної обстановки, інформації про цілі на планшет КП. Можна було вже тоді стати офіцером-психологом і робити офіцерську кар’єру. Однак саме робота планшетиста – несення бойового чергування, причетність до протиповітряної оборони країни, дуже подобалася. Тож я шість років прослужила на цій посаді. У 2018 році військовослужбовці-жінки отримали можливість служити на посадах командирів відділень планшетистів. Відтак, я пройшла навчання у двох навчальних центрах Повітряних Сил ЗСУ. Спершу – курс лідерства для майбутніх сержантів. Разом з українськими інструкторами його викладали фахівці з Канади і Литви. Там мені дали багато корисних знань: як бути лідером у колективі, прикладом для підлеглих, як згуртувати людей і досягати разом поставлених цілей. Після цього в іншому навчальному центрі пройшла курс фахової підготовки. Там здобула знання, які безпосередньо стосуються командира відділення планшетистів: особливості роботи з повітряними цілями, нанесення повітряної обстановки, опанування методик навчання планшетистів тощо. Вже за рік успішно склала вступні іспити і стала курсантом курсів лідерства офіцерського складу у Харківському національному університеті Повітряних Сил.

На офіцерській стезі

Після завершення навчання Ярослава отримала звання молодшого лейтенанта й призначена помічником оперативного чергового командного пункту Першої Галицько-Волинської радіотехнічної бригади.

– Добре пам’ятаю своє перше бойове чергування як офіцер і помічник оперативного чергового, – згадує Ярослава Калиновська. – Я заступаю на бойовий пост і розумію: я вже не командир відділення планшетистів, а помічник оперативного чергового командного пункту. На моїх плечах – чимала відповідальність. На мене дивляться інші колеги, чекають від мене компетентних і швидких рішень, дій та розпоряджень. Звісно, спершу трохи хвилювалася. Головна умова подолання хвилювання – ґрунтовні знання й фахові навички. Тож постійно вчуся, цікавлюся, запитую порад.

Бойове чергування для молодшого лейтенанта Ярослави Калиновської та її колег починається з медогляду. Далі – підготовка та ритуал заступлення з оголошенням наказу.

Нині мій напрямок роботи – контроль за польотами заявочної авіації. Це повітряні судна, які виконують заплановані перельоти і заздалегідь інформують нас про час, дату і напрямок. У цьому сегменті ми знаємо наперед – хто, коли і яким маршрутом має виконати політ. Все у нашому небі має бути під ретельним контролем.

– Нині мій напрямок роботи – контроль за польотами заявочної авіації. Це повітряні судна, які виконують заплановані перельоти і заздалегідь інформують нас про час, дату і напрямок. У цьому сегменті ми знаємо наперед – хто, коли і яким маршрутом має виконати політ. Все у нашому небі має бути під ретельним контролем. Будь-яке відхилення від плану – підстава для посиленої уваги КП. Ситуацій, коли щось йде не за планом, є багато. Наприклад, аеропорт не може прийняти борт через метеоумови й скеровує літак на запасне летовище. У певні години чергування помічники оперативного чергового виконують обов’язки оперативного чергового. Це теж дуже відповідальний момент чергування. На чергуванні збираю інформацію про плани польотів на наступну добу. Його я маю передати наступнику. Чи мені важко? Ні! Я сім років служила планшетистом. Цю роботу бачила зсередини довгий час. Я її добре знаю. Вона мені подобається.

Бригада на сім областей

Щодоби близько трьохсот військовослужбовців бригади заступають на варту українського неба. Підрозділи з’єднання розташовані в різних кутках семи областей заходу України. Протяжність кордонів у районі відповідальності бригади сягає близько двох тисяч кілометрів. У регіоні є чимало надважливих об’єктів цивільної та військової інфраструктури, які потребують особливої уваги.

Читайте такожЗа вірш «Мамо, не плач, я повернусь весною…» її називали «недобитою бандерівкою»

Щосекунди впродовж доби на моніторах оперативних чергових пунктів управління Першої Галицько-Волинської радіотехнічної бригади відображається близько п’ятдесяти повітряних об’єктів. Торік бригада виявила і супроводила понад 80 тис. таких об’єктів. Історія частини складається з щоденної бойової роботи сотень військових. І свій рядок у цю історію вже вписала молодший лейтенант Ярослава Калиновська як жінка, яка стала першим і наразі єдиним помічником оперативного чергового командного пункту бригади.

Джерело: Владислав Назаркевич, кореспондент АрміяInform
Telegram Channel