Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Кримський татарин підкорює волинське небо

Герої нашого часу!

Фото з фейсбук сторінки: Севастопольська БрТА ім. Покришкіна-fanpage.

Кримський татарин підкорює волинське небо

Під час окупації Криму, Севастопольську бригаду тактичної авіації імені Олександра Покришкіна було передислоковано на материкову територію України. Спочатку до Миколаєва, згодом до Луцька. Разом з іншими військовими, які не зрадили військовій присязі був старший лейтенант Ескендер Вейсов

26-річний кримський татарин, Ескендер Вейсов – інженер автомобільної та електрогазової служби логістики бригади.

Народився військовий у Севастополі, у сім'ї музикантів. Мати - викладачка фортепіано. До речі, сам військовий також навчався у музичній школі за спеціальністю ''Акардеон'' і гарно співає.

- Крим - це моя Батьківщина, там я народився, виріс. Там моя сім’я! Я завжди буду сумувати за ними, але, наразі, я не маю можливості відвідати їх, - розповідає офіцер.

Ще до окупації Криму, Ескендер проходив службу в Севастопольській бригаді тактичної авіації імені Олександра Покришкіна.

- Не можу сказати, що я з дитинства мріяв стати військовим, але дуже захоплювався автомобільною технікою. Вирішив, що служба в бригаді буде гарним досвідом і можливістю заробляти гроші та навчитись новому. Так я і прийшов 2013-го до армії, - ділиться Ескендер.

Спокійний Вейсов стає емоційним, коли пригадує події в Криму.

- Відтоді, коли втік Янукович, в Криму почалися з'являтися незрозумілі ''сили самооборони'' на блокпостах. Зазвичай там вони були напідпитку та зі зброєю. Згодом з'явилися так звані ''зелені чоловічки''. В своїй бригаді ми стояли до останнього, - розповідає хлопець.

- Я тоді був солдатом, водієм ''УАЗіка''. Розвозив їжу для наших військових, які були в нарядах. Згодом ''зелені чоловічки'' взяли все під свій контроль.

А я їздив на своєму ''УАЗіку'' підвозив їжу і непомітно вивозив документацію на літаки, - посміхається військовий.

Наші військові й надалі працювали на своїх об'єктах на аеродромі, але вже у присутності росіян.

- А я їздив на своєму ''УАЗіку'' підвозив їжу і непомітно вивозив документацію на літаки, - посміхається військовий. Додає: - Потім біля штабу тримали оборону. Росіяни всіляко намагалися нас залякати, хотіли щоб ми ''злилися''.

Ескендер каже, що події 2014-го запам'ятав на все життя.

- Запам'ятав поведінку своїх товаришів по службі, які продалися. Запам'ятав підлість місцевих, які зустрічали ''рускій мір'', - згадує військовий.

Через деякий час військові дізналися, що виходять на материк. Військового неодноразово відмовляли, лякали, але...

- Я повірив в майбутнє України, ну а Росію, я ніколи не розумів. Як на мене, у Росії майбутнього взагалі немає, - каже військовий.

Влітку 2014-го, після виходу з Криму, йому запропонували вступити до Харківського Національного університету Повітряних Сил. Після випуску з військового вишу, потрапив до рідної бригади, але вже на Волинь. Хлопець каже, для офіцера дуже важливо пройти всі етапи служби, побувати в різних частинах, щоб зрозуміти всю систему ЗСУ, набратися якомога більше досвіду.

Реклама Google

-В нас дуже хороша держава, міцна, просто молода. Вона росте на наших очах, зміцнюється різні інституції. Приємно спостерігати, як вона змінюється. Розумієш, що все буде добре, – каже кримський татарин.

ЧИтайте також: У Галицько-Волинської радіотехнічній бригаді служить перша і наразі єдина у Повітряному командуванні «Захід» жінка – молодший лейтенант

І досі Ескендер цікавиться подіями в Криму. З його слів, чимало місцевих уже не такі щасливі, як у 2014-му. Півострів так і не став туристично привабливим для росіян. Попри мости і траси, які відкриває Путін, їм невигідно відпочивати в регіоні з московськими цінами. Але ця тема вже для іншої розмови ....

Ми обов’язково повернемо КРИМ! УКРАЇНСЬКИЙ КРИМ!

Джерело: Служба зв’язків з громадськістю повітряного командування «Захід»
Telegram Channel