Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Чому у Рожищі подорожчає вода

Через затяжний весняний карантин у 2020 році підприємство не реалізувало води на близько 200 тисяч гривень.

Фото rozhrada.gov.ua.

Чому у Рожищі подорожчає вода

Комунальники нові тарифи аргументують зростанням мінімальної заробітної плати і здорожчанням електроенергії

Нещодавно члени виконавчого комітету на прийняли рішення про встановлення скоригованих тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для населення, бюджетних установ, організацій та інших споживачів, які надаються Підприємством житлово-комунального господарства Луцького району, інформує Рожищенська міська рада.

За словами очільника підприємства Олександра Іщука, з 15 березня ціна за водопостачання становитиме 18,60 грн за 1 куб.м, за водовідведення – 23,40 грн за 1 куб.м.

Наші спеціалісти розрахували, що планово ми щомісяця маємо підняти і подати містянам 260 тисяч кубів води. На реальне споживання, тобто скільки потрібно нашим абонентам, йде 182 тисячі кубів.

«Чи не в усіх містах України з 1 січня цього року зросли тарифи на водопостачання і водовідведення. В першу чергу це пов’язано з підвищенням мінімальної зарплати та зі здорожчанням електроенергії. І це ми ще не враховували зростання цін на реагенти, паливно-мастильні та ремонтні матеріали. За 2,5 місяці наше підприємство заплатить по новій ціні за надані нам послуги і, відповідно, вже понесе збитки через цю різницю», – пояснив Олександр Володимирович.

У Підприємстві ЖКГ запевнили, що кожен тариф вони розраховують із планових показників: на кількість своїх абонентів визначають середнє споживання води, а також додають витрати водозабору.

Реклама Google

«Наші спеціалісти розрахували, що планово ми щомісяця маємо підняти і подати містянам 260 тисяч кубів води. На реальне споживання, тобто скільки потрібно нашим абонентам, йде 182 тисячі кубів. У межах 30 відсотків в нас є втрати, вони підтверджені розрахунком на підйом води, на промивку всіх мереж, на ремонти. До речі, у великих містах України – до 40 відсотків втрат», – навів аргументи керівник підприємства.

Міський голова Вячеслав Поліщук додав, що ще п’ять років тому в підприємство з місцевого бюджету почали вкладали значні кошти. Адже система водопостачання і водовідведення була в незадовільному стані, мережа потребувала значного ремонту, а техніка й інвентар – осучаснення. Тоді через це мали втрати води в межах 45-50 відсотків.

Нині на підприємстві працює 20 пенсіонерів, якщо завтра всі напишуть заяви на розрахунок, у нас фактично не буде спеціалістів, адже молодь за такі гроші не хоче йти на роботу.

«Протягом останніх років нам вдалося відремонтувати й почистити колодязі розмежування. Сьогодні це дозволяє дуже оперативно проводити аварійні роботи. Раніше все місто відключали від води, чекали поки вона стече зі всієї системи. Це призводило до колосальних втрат. Сьогодні маємо локальну мережу, що дозволяє фахівцям працювати виключно в аварійному місці. Також ми виділяли кошти на закупівлю техніки, завдяки якій тепер за кілька годин, а не днів спеціалісти усувають неполадки. Таким чином нам вдалося на 10-15 відсотків скоротили втрати води», – прокоментував ситуацію Вячеслав Поліщук.

Олександр Іщук розповів, що через затяжний весняний карантин у 2020 році підприємство не реалізувало води на близько 200 тисяч гривень. Це пов’язано з тим, що дошкільні і навчальні заклади не працювали, відповідно планових показників не вдалося досягнути.

«Раніше такої суттєвої збитковості ми не мали. У 2019 році підприємство показало прибуток. На жаль, карантин вніс свої корективи. Також хочу всіх запевнити, що наші працівники отримують зарплату на рівні мінімалки – шість тисяч гривень, ніякого преміювання немає. До речі, сьогодні на підприємстві працює 20 пенсіонерів, якщо завтра всі напишуть заяви на розрахунок, у нас фактично не буде спеціалістів, адже молодь за такі гроші не хоче йти на роботу», – підсумував Олександр Іщук.

Telegram Channel