Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чоловік на велосипеді видерся на засніжену Говерлу (Фото)

Ото дав!

Фото life.pravda.com.ua

Чоловік на велосипеді видерся на засніжену Говерлу (Фото)

При підйомі часом довелося нести транспорт в руках

Спортсмен Роман Шустак підкорив засніжену Говерлу на велосипеді: при підйомі часом довелося нести транспорт в руках, однак спускався Роман повністю на двох колесах. 

Роман вже давно їздить на велосипеді в горах: спеціалізується на крос-кантрійномута ендурному катанні. Він – тренер та інструктор з подорожування на велосипеді горами України та Європи. 

Піднятися на найвищу точку України на велосипеді вдалося 23 лютого. 

Роман ділиться деталями підготовки і особливості маршруту на зимову Говерлу на сторінці Асоціації велосипедистів Івано-Франківська у Facebook, інформує Українська правда. Життя.

Роман стартував і фінішував в туристичному притулку Козьмещик, що в селі Лазещина. 

Поїздка планувалась таким чином, щоб мати максимум часу протягом світлового дня (на випадок форс-мажору чи неочікувано повільного підйому). Через це вихід на маршрут був запланований на 06:00 ранку.

Це стандартний туристичний пішохідний маршрут з жовтим маркуванням. Поїздка планувалась таким чином, щоб мати максимум часу протягом світлового дня (на випадок форс-мажору чи неочікувано повільного підйому). Через це вихід на маршрут був запланований на 06:00 ранку.

Роман розповідає, що більше двох тижнів чекав комфортну та безпечну погоду.

Довелось збирати багато інформації про лавини та небезпечні ділянки, вивчати поведінку в зимових горах, спілкуватись з рятувальниками про те, в якому стані туристичні маршрути зараз. 

Під час підйому Роман був готовий відмовитись від підйому в будь-який момент, якщо б покриття стало небезпечним (лід/глибокий сніг) для подальшого підйому чи майбутнього спуску. 

Так, заплановану тижнем раніше поїздку на Говерлу довелось відмінити за кілька годин до старту через різке погіршення погодних умов і попередження про 3-ій рівень лавинної небезпеки.

«Температура коливалась від -7°С вночі до +3°С вдень.На сонці навіть було до +15°С. Рухатись по маршруту було комфортно в віндстоперних велосипедних штанах, термобілизні та велосипедному джерсі. 

Тільки на вершині довелось одягти куртку з віндстопером. Вітер був 2-4 км/год (фактично, штиль). 

Лише опівдні на вершині почався досить сильний вітер, але вже на 200 метрів нижче все знову стало спокійніше. 

Лише опівдні на вершині почався досить сильний вітер, але вже на 200 метрів нижче все знову стало спокійніше. 

Після полудня сніг почав трохи танути і їхалось вже не так комфортно, як на початку. 

Доводилось більше стежити за станом натоптаної стежки», – ділиться досвідом спортсмен. 

Підйом зайняв 5 годин, а спуск – менше двох годин. 

Реклама Google

На вершині Роман провів приблизно 1 годину. 

Попереду на нього чекав довгоочікуваний спуск, заради якого, власне, і задумувався весь цей похід. Вниз Роман проїхав всю дистанцію від вершини до підніжжя і отримав незрівнянне задоволення.

Читайте також: Чи допоможе влада волинським «гусятам» стати олімпійськими чемпіонами з біатлону? (Відео).

Telegram Channel