Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Польське Замостя вирішило розірвати спільний проєкт з Тернополем через перейменування стадіону на честь Шухевича

Міська рада Тернополя перейменувала стадіон 5 березня — у день смерті Романа Шухевича.

Фото pravda.com.ua.

Польське Замостя вирішило розірвати спільний проєкт з Тернополем через перейменування стадіону на честь Шухевича

Влада польського міста вирішила припинити співпрацю з українським у проєкті «Спільна історія двох міст ㅡ Тернополя та Замостя»

Польське місто Замостя вирішило припинити співпрацю з Тернополем у європейському грантовому проєкті на майже 69 тисяч євро через перейменування міського стадіону на честь головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича. Про це йдеться у заяві мера Замостя Анджея Внука, яку оприлюднили 10 березня, повідомляє Громадське.

Зокрема він заявив, що Шухевич «відповідальний за жорстокий геноцид поляків у 1943-44 роках». У зв'язку з цим влада польського міста вирішила припинити співпрацю з українським у проєкті «Спільна історія двох міст ㅡ Тернополя та Замостя».

На проєкт Європейський Союз надав грант на 68,7 тисячі євро. Він мав популяризувати історію міст та зміцнити польсько-українські стосунки. Однак мер Замостя зазначив, що «у нинішній ситуації така співпраця неможлива».

На цей проєкт Європейський Союз надав грант на 68,7 тисячі євро. Він мав популяризувати історію міст та зміцнити польсько-українські стосунки. Однак мер Замостя зазначив, що «у нинішній ситуації така співпраця неможлива».

«Поважаю право кожного народу на своє розуміння історії. Однак я не можу перейти до порядку денного через жорстокість війни та відсутність поваги до беззахисних жертв польського походження», ㅡ зазначив він. Анджей Внук заявив, що дії міської влади Тернополя явно суперечать заявам щодо збереження польської та української спадщини та історії цього міста, «побудованого як громадянами Польщі, так і українцями». «Кожна така ініціатива повинна враховувати почуття сімей жертв та польської нації», ㅡ сказав він.

Реклама Google

Міська рада Тернополя перейменувала стадіон 5 березня — у день смерті Романа Шухевича. Тепер споруда має назву «Тернопільський міський стадіон імені Романа Шухевича».

9 березня посол Ізраїлю Джоель Ліон засудив таке рішення й вимагав його скасувати. У Міністерстві закордонних справ України відповіли на це, що дискутувати у такій темі мають історики, а дипломати мають працювати над зміцненням відносин.

Telegram Channel