Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У Польщі фіксують значне збільшення українців, що приїхали працювати з фальшивими документами

Експерти радять перевіряти написане в паперах, аби не натрапити на шахраїів.

Фото з відкритих джерел/Укрінформ.

У Польщі фіксують значне збільшення українців, що приїхали працювати з фальшивими документами

Найчастіше заробітчани є жертвами шахраїв, які за винагороду беруться оформити документи

За останні кілька місяців у Польщі фіксують значне збільшення кількості підроблених запрошень на роботу та навчання. Про це повідомили у аналітичному центрі компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal, інформує «День» з посиланням на «Еспресо.Захід».

Реклама Google

Найбільше фактів шахрайств фіксують щодо громадян України. 

«Шахраї фальсифікують документи відомих агентств з працевлаштування, а так само студентські запрошення поліцеальних шкіл (професійне училище в польській системі освіти). В умовах карантинних обмежень дані документи дають право перетину польського кордону, – кажуть в аналітичному центрі. – Усі факти шахрайства фіксують і передають у поліцію та Прикордонну службу Польщі».

Аби не стати жертвами шахраїв, тим, хто оформляє документи через посередників, варто перевіряти їх за кількома критеріями, зокрема перевірити NIP і REGON компанії, зазначеної в документах.

Аби не стати жертвами шахраїв, тим, хто оформляє документи через посередників, варто перевіряти їх за кількома критеріями.

–  Перевірити  NIP і REGON компанії, зазначеної в документах, на сайті Державного судового реєстру. NIP – це польський ідентифікаційний номер платника податків, що складається з 10 цифр, одержуваний фізичними і юридичними особами.

REGON – 9-значний статистичний номер для юридичних осіб, які ведуть господарську діяльність на території Польщі.

На сайті Реєстру в пошуку введіть назву зазначеної компанії і подивіться, чи збігається NIP і REGON із зазначеними в вашому документі.

– Звертайте увагу, чи є електронний підпис в запрошенні на роботу від Urząd Pracy, і як він виглядає. Часто шахраї надають не готове запрошення від «ужонда», а заяву про намір його отримати, так званий wniosek. При цьому варто звернути увагу на пункт №7 у запрошенні. Якщо Вам надали wniosek, то пункт може бути не заповнений. Натомість у запрошенні  в пункті № 7 завжди буде вказано його номер і терміни його дії. Прикордонна служба перевіряє чинність запрошення саме по номеру з пункту №7.

Читайте також: Пішохід пройшовся по машині, яку припаркували на зебрі (Відео моменту)

– Перевіряйте правильність написання компанії, від імені якої вам оформляють запрошення. Часто шахраї використовують різні інтерпретації офіційних назв.

 

Telegram Channel