Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Відомо, кого щеплюватимуть залишками вакцини проти COVID-19

Є можливіссть.

Фото з відкритих джерел.

Відомо, кого щеплюватимуть залишками вакцини проти COVID-19

Вони повинні бути готові приїхати на місце проведення вакцинації до того часу, як залишки потрібно утилізувати

У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, як визначатимуть громадських діячів, які можуть зробити щеплення залишками вакцини проти COVID-19 для популяризації вакцинації. 

Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Публічними та громадськими діячами в МОЗ вважають:

  • учасників бойових дій, які брали безпосередню участь у війні на Донбасі, забезпечували проведення антитерористичної операції, гарантували національну безпеку тощо;
  • народних депутатів, керівників центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, обласних рад, органів місцевого самоврядування, структурних підрозділів із питань охорони здоров’я державних адміністрацій, головних державних санітарних лікарів (областей, Києва, на водному, повітряному, залізничному транспорті), лідерів і представників релігійних організацій;
  • видатних письменників, журналістів, спортсменів, музикантів, акторів, співаків, інших діячів сфери культури, старших за 60 років.

Формують списки громадських діячів для вакцинації регіональні Департаменти охорони здоров'я разом із пресслужбами ОДА. Наприклад, у Києві громадські діячі, які хочуть вакцинуватися, мають заповнити спеціальну анкету. Якщо в день проведення вакцинації залишаються невикористані дози препарату, відповідальний за списки громадських діячів має уточнити, хто з публічних людей може приїхати на щеплення. Громадські діячі повинні бути готові приїхати на місце проведення вакцинації до того часу, як залишки потрібно утилізувати. Крім того, Ляшко запевнив, що всі, хто вакцинувався поза чергою, обов'язково отримають другу дозу тієї самої вакцини.

Навіщо вакцинувати публічних людей?

Один флакон із вакциною Covishield/AstraZeneca містить 10 доз препарату. Після його відкриття вакцину можна використати протягом 6 годин ㅡ саме стільки триває одна сесія мобільної виїзної бригади.

Щоб не викидати залишки вакцини, МОЗ дозволило вакцинувати публічних та громадських діячів, щоб популяризувати вакцинацію та підтримувати комунікаційну кампанію.

Щоб не викидати залишки вакцини, МОЗ дозволило вакцинувати публічних та громадських діячів, щоб популяризувати вакцинацію та підтримувати комунікаційну кампанію.

Публічним людям пропонуватимуть щеплення, якщо медики, які мали отримати вакцину, відмовляться від неї, матимуть протипоказання для щеплення або ж дози препарату з одного флакона використають не повністю.

Реклама Google

Нагадаємо, в Україні вакцинація стартувала 24 лютого. Першими щеплення роблять медикам, які працюють із хворими на COVID-19, та військовим. Щеплення роблять препаратом CoviShield — Україна отримала перші 500 тисяч доз цієї вакцини. Це препарат, розроблений Oxford/AstraZeneca, який виробляється на потужностях Serum Institute India. Фактично, CoviShield — це та сама «оксфордська» вакцина, яку випускають в Індії. Вакцину AstraZeneca також виготовляють на підприємстві у Південній Кореї. Станом на 11 березня в Україні 38 237 людей отримали перше з двох щеплень проти коронавірусу.

Читати також: На Волині розпочали другий етап вакцинування залишками вакцини

Джерело: Громадське.
Telegram Channel