Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Як для українців зміняться тарифи на електроенергію

В Україні з 1 квітня тариф на електроенергію міняти не будуть.

Фото oilreview.kiev.ua.

Як для українців зміняться тарифи на електроенергію

Кабмін ухвалив рішення на квітень

В Україні з 1 квітня тариф на електроенергію міняти не будуть. При цьому в уряді розглядають варіанти підвищення цін для тих, хто використовує більше 300-500 кВт*год електроенергії.

Оскільки рішення досі не ухвалили, офіційно коментувати сценарії розвитку ситуації OBOZREVATEL відмовилися. Співрозмовники в уряді зазначили: вже переглянули з десяток варіантів. Поки зупинилися на такому:

  • тариф на «струм» переглянуть цього року, але не у квітні;
  • стосуватиметься нововведення тільки тих, хто витрачає багато електроенергії;
  • тариф для них визначать влітку, ймовірно, йдеться про більш ніж 2,5 грн за кВт год.

Ще зовсім нещодавно планували з 1 квітня підвищити ціни мало не до 3 грн, але тільки для тих, хто використовує багато «електрики». Зараз вже ухвалено рішення перенести підвищення на кілька місяців.

Постраждають і ті українці, які не оформлюють субсидію, але використовують електричний котел.

Читайте також: Коли українцям покажуть нові тарифи на газ.

За словами співрозмовників, зараз розглядають механізм, який дозволить перерахувати ціни тільки для окремої категорії. Наприклад, тих, хто витрачає більш ніж 500 кВт*год електроенергії на місяць. Офіційно таке рішення прокоментують так: стільки витрачають тільки ті, хто живе у великих будинках і квартирах, користується великою кількістю техніки і, мабуть, може дозволити собі платити повну вартість.

Але насправді постраждають і ті українці, які не оформлюють субсидію, але використовують електричний котел. Взимку обсяги їхнього споживання можуть досягати і 1000 кВт год на місяць. Але це не через величезну площу або велику кількість техніки.

«Дуже складно пояснити людям, у яких дійсно немає грошей, чому вони не можуть платити 1,68 грн. Цей тариф не переглядали з 2017 року. Реальна вартість електроенергії вже мінімум на 30% вище. І то за умови, що всі будуть платити однакову вартість», – розповідає співрозмовник в уряді.

Telegram Channel