Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинська ОДА судиться з Волиньрадою

Такі справи на Волині...

Фото – ГІТ.

Волинська ОДА судиться з Волиньрадою

Чим закінчиться ця історія?

У позові до Волинського окружного адміністративного суду Волинська облдержадаміністрація вимагає визнати незаконним і скасувати рішення Волинської обласної ради від 10 грудня 2020 року №2/3, одним із пунктів якого є висловлення недовіри голові Волинської ОДА Юрію Погуляйку.

Про це розповідає журналіст Святослав Лесюк в авторській телепрограмі «Проїхали» на Громадському інтерактивному телебаченні. 

Вісімнадцятого лютого 2021 року журналіст надіслав інформаційний запит в Офіс Президента України, в якому попросив повідомити, чи отримав Офіс Президента рішення Волинської обласної ради «Про звіт голови Волинської обласної державної адміністрації Ю.Погуляйка з питань виконання бюджету, програм соціально-економічного та культурного розвитку територій і делегованих повноважень у 2019-2020 роках».

Нагадаємо, Волиньрада 10 грудня 2020 року висловила недовіру Юрію Погуляйку на посаді голови Волинської ОДА. За це рішення проголосували 49 депутатів із 64-х, обраних до ради. Тобто понад дві третини.

У статті 118 Конституції України, зокрема, йдеться:

«Якщо недовіру голові районної чи обласної державної адміністрації висловили дві третини депутатів від складу відповідної ради, Президент України приймає рішення про відставку голови місцевої державної адміністрації».

З часу ухвалення рішення минуло два місяці, а реакції від Президента Володимира Зеленського – жодної.

25 лютого 2021 року в електронному листі з Офісу Президента журналісту відповіли:

«…Відповідні листи Волинської обласної ради були зареєстровані в Офісі Президента України за №342/60565-01 від 15 грудня 2020 року та №342/61339-01 від 21 грудня 2020 року».

Водночас у листі з Офісу Президента зазначають, що Волинська облдержадміністрація подала на Волинську обласну раду в суд. У позові до Волинського окружного адміністративного суду Волинська ОДА вимагає визнати незаконним і скасувати рішення Волиньради від 10 грудня 2020 року, одним із пунктів якого, власне, і є висловлення недовіри голові Волинської облдержадміністрації Юрію Погуляйку. Станом на 23 лютого 2021 року, зазначають, у листі з Офісу Президента, суд позов ще не розглянув.

Таким чином, кажуть в Офісі Президента:

«…Питання щодо перебування на посаді голови Волинської обласної державної адміністрації Погуляйка буде розглядатися після завершення усіх розпочатих судових процедур».

Згідно із автоматизованим розподілом, справа потрапила на розгляд до судді Валентина Дмитрука.

Валентину Васильовичу справи Волинської обласної ради далеко не чужі, адже його батько – Василь Дмитрук – свого часу був головою найвищого представницького органу Волині. Поза тим, коли розглянуть позов Волинської ОДА до Волиньради, наразі невідомо. Якщо представник позивача, себто Волинської ОДА, не з’являтиметься в суд, посилаючись на карантин, розгляд справи можуть відкладати й відкладати. І ніхто не вправі змусити суд слухати справу без позивача. Поки триває карантин.

 

 

 

Джерело: Громадське інтерактивне телебачення
Telegram Channel