Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Будували, будували,  і… нічого не збудували

Фото з відкритих джерел.

Будували, будували, і… нічого не збудували

Вугільна галузь Волині залишається безперспективною

Річні збитки ДП «Волиньвугілля» сягнули 100 мільйонів гривень. Значна суми – борги із заробітної плати гірникам, починаючи з 2018 року. При тому, що державне підприємство «Волиньвугілля» офіційно Кабмін визнав таким, що має стратегічне значення для економіки і безпеки держави, в  останні роки  воно є суто збитковим.

Про це свідчить річний звіт про виконання показників фінансового плану державного підприємства, повідомляє Економічна правда

У пояснювальній записці про виконання фінплану підприємства зазначено, що основною причиною незадовільних показників стала реалізація вугільної продукції за цінами, нижче її фактичної собівартості.  До слова, реалізовують паливо за ціною 1600 гривень за тонну, коли витрати на видобуток понад 2000 гривень.

При тому, що державне підприємство «Волиньвугілля» офіційно Кабмін визнав таким, що має стратегічне значення для економіки і безпеки держави, в  останні роки  воно є суто збитковим.

 Також на держпідприємстві зростає кредиторська заборгованість, яка, станом на 01 лютого 2021 року, становить 1,201 млрд грн. Основні негативні фактори, які вплинули на динаміку кредиторської заборгованості, це – невиконання плану вуглевидобутку, постійний дефіцит обігових коштів, заборгованість із заробітної плати та відсутність ринків збуту вугілля.

 ДП «Волиньвугілля» відноситься до списку вугільних підприємств, яким Кабмін торік спрямував транш у розмірі 163 мільйони гривень на погашення боргів із заробітної плати. Однак це ситуацію не врятувало й, на жаль,  не рятує.

 За підсумками 2020 року середня кількість працевлаштованих осіб на підприємстві становила 1395,  що на 77 осіб менше за аналогічний період 2019 року. Тобто, скорочення працівників триває, а окремі з них добровільно залишають робочі місця. Середньомісячні витрати на оплату праці працівників становили 11,3 тис гривень, на адміністративно-управлінський персонал - 10,9 тис гривень (!). Видно , така, щонайменше дивна, структура, влаштовує міністерських чиновників.

  ДП «Волиньвугілля» відноситься до списку вугільних підприємств, яким Кабмін торік спрямував транш у розмірі 163 мільйони гривень на погашення боргів із заробітної плати. Однак це ситуацію не врятувало й, на жаль,  не рятує.

  За минулий рік волинськими гірниками керували два генеральних директори. Зараз цю посаду займає  Юрій Ключковський, котрий кілька місяців є тимчасовим  виконувачем обов’язків генерального директора.

Реклама Google

Нагадаємо, засноване у 2003 році ДП «Вольньвугілля» включало у себе 5 шахт, які видобували вугілля.  Зараз у списку таких залишилося дві підземки, які давно не справляються із плановими завданнями. А відтак, сподіватися, що стан у гірничому середовищі Волині покращиться, намарно.

Не виправдалися великі сподівання, пов’язані з шахтою – довгобудом №10 «Нововолинська». Якщо ще торік можна було сподіватися на те, що у високопосадовців знайдеться політична воля, а отже, віднайдеться необхідна сума коштів на завершення цього стратегічно важливого об’єкта, то тепер ці надії повністю зникли. До цього спонукає видана 10 березня нинішнього року постанова «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реструктуризації вугільної галузі».  У другому пункті цього документа зазначено: «взяти до відома інформацію Міністерства енергетики щодо тимчасового припинення реалізації проекту «Будівництво шахти №10 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля».

 Це називається:  їхали, їхали – і приїхали…

 Алла ЛІСОВА 

Читайте також: Нововолинські шахти перетворять на музеї?

Telegram Channel