Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
«Проблеми постійно тиснуть», – Ігор Поліщук про роботу міського голови після 100 днів на посаді

Пан Поліщук уже понад 100 днів в кріслі мера.

Фото ІА Волинські новини.

«Проблеми постійно тиснуть», – Ігор Поліщук про роботу міського голови після 100 днів на посаді

Які дороги і двори відремонтують, чи знесуть повністю Старий базар, коли куплять нові маршрутки і тролейбуси

Звітуючи про 100 днів на посаді Луцького міського голови Ігор Поліщук розповів про зроблене, поділився планами про намічене і сказав, які перспективи має Луцьк, зокрема, що треба для того, аби їх втілити.

На запитання журналістів в ефірі телеканалу «Аверс»  про виклики, які довелося долати за цей період, очільник громади зазначив, що насправді критичних ситуацій не було, траплялися проблеми, що вимагали дещо більших затрат праці, фінансів, критичного мислення.

– Щодо складних питань, з якими зіштовхнулися, то це найперше адаптація до роботи в умовах нової територіальної громади. Тому що до нас доєдналося багато населених пунктів... Непростим завданням було сформувати бюджет в такій ситуації бо триває епідемія коронавірусу.  Ми не знаємо яким буде завтрашній день, тому до цього питання потрібно було підходити вкрай виважено, щоб виконати всі пункти головного фінансового документа й мати якийсь запас на випадок погіршення ситуації з поширенням хвороби, або інших негараздів, – зазначив Ігор Поліщук.

Реклама Google

Щодо справжніх викликів, то міський голова зазначив, що вони попереду. Зокрема йдеться про проблему утилізації сміття та реалізацію програми «Луцьк без маршруток».

Він наголосив, що цього року бюджет був ухвалений дуже швидко і майже одноголосно.

Крім налагодження роботи міськвиконкому, керівник виокремив таку координацію комунальних служб із прибирання снігу. Пан Поліщук вважає, що з цим завданням його команда непогано впоралася. Щодо справжніх викликів, то міський голова зазначив, що вони попереду. Зокрема йдеться про проблему утилізації сміття та реалізацію програми «Луцьк без маршруток».

Читайте також: Поліщук незадоволений роботою підлеглих: у Луцькій мерії планують скорочення.

 «До роботи міського голови був готовий, особливих несподіванок не виникло», – розповів Ігор Поліщук в інтерв’ю газеті Луцький замок, яке опубліковане на сайті Луцькради. Нагадаємо, до мерства Поліщук встиг побути і радником, і виконуючим обов’язки міського голови. Тепер – інший рівень відповідальності: «Ті проблеми, які потрібно вирішувати, постійно тиснуть на тебе», – каже він. 

З часу, як Поліщук став мером, минуло вже більше, як сто днів, а першого заступника він досі не призначив. 

– Я прихильник того, щоб у серйозних кадрових питаннях не поспішати. Треба перевірити, випробувати кандидатів, обрати саме ту людину, яка виправдає сподівання, буде професійною і відповідатиме високим вимогам. Краще ми поки попрацюємо у посиленому режимі, але знайдемо відповідну людину. Кандидатури розглядаємо, але хто це – я не можу сказати, – пояснив він. 

У Луцьку роки поспіль не можуть добудувати школу №13. Чи зрушить Ігор Поліщук питання з місця?

– 13-ту школу подали на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку, але, на жаль, у зв’язку зі зменшенням фінансування очевидно, що коштів цього року не буде. Тому подаємо цю школу на участь у проєкті «Спроможна школа для кращих результатів». Після розгляду нашої заявки будемо вирішувати, як діяти далі. Її необхідно добудовувати, однак треба зрозуміти, що знайти у бюджеті 80 млн грн – надзвичайно непроста задача, особливо в умовах коронавірусу і зменшення надходжень до бюджету у зав’язку із падінням економіки та всіма іншими процесами, які спричинені карантином і пандемією, – розповів він. 

Лучани стільки наслухалися про реконструкцію проспекту Волі, та коли ж вона стартує, не знають. 

– Вона стартує цього року. Ми не будемо робити з проспекту транспортну магістраль, але використаємо можливість збільшити його пропускну здатність. Працюємо із а Майстернею архітектури та дизайну МОСТ із Рівного, яка допомагає нам удосконалити первинний проєкт. На проспекті Волі облаштуємо «кишені» для паркування на технічних смугах, які сьогодні не використовуються, на окремих поворотах будуть інновації із транспортною розв’язкою. Капітальний ремонт тротуарів, заміна мереж, значно більше озеленення, вуличні меблі, освітлення – це ремонт у комплексі. Наскільки швидко буде здійснений – побачимо в ході реалізації, тому що велика частина стосується саме заміни мереж, щоб в майбутньому в разі пориву не довелося розривати новий асфальт. Необхідно подумати на декілька десятків років вперед, – розповів про плани луцький голова.

Ігор Поліщук назвав основні джерела смороду у Луцьку  

– Величезний обсяг робіт був здійснений на очисних спорудах минулого року. Справа в тому, що перша частина очисних збудована у 1973 році, а друга – у 1978 році. За понад 40 років там жодного разу не здійснювали ні капітальної реконструкції, ні ремонту обладнання. Торік на понад сім мільйонів гривень замінили обладнання: це і двигуни, і повітродувки, і установка для додавання коагулянту, щоб вода, яка витікає в Стир, відповідала екологічним нормам. Вперше за 47 років здійснили очистку біоставків, вивезення мулу. Цього року також підприємство передбачило 3,5 млн грн на утилізацію мулу, і ще 500 тис. грн на це виділили з міського бюджету. Окрім того, недавно закінчили публічну закупівлю щодо спеціальної хімічної речовини, яка довела свою ефективність на очисних спорудах інших міст, для ліквідації запахів, на суму більш ніж 5 млн грн. Бо основним джерелом неприємного запаху є мулові карти. Разом із тим, буде продовжуватися оновлення обладнання очисних. Необхідно було братися за ремонт устаткування, очистку біоставків, вивезення мулу набагато раніше. Готуємо грандіозний проєкт реконструкції очисних споруд на суму 11 млн євро. Він стартує цього року.

Центральний ринок знесуть в цій каденції 

– Ми виграли всі судові справи щодо Старого ринку. Хочемо донести до підприємців думку, що протистояння є невигідним ні їм, ні нам. Ліву частину ринку звільнили на 70-80 відсотків, там я бачу великий паркінг, зелені зони, дитячі майданчики, праворуч – реконструкцію торгового павільйону для реалізації продуктів харчування, але в нормальних умовах і вигляді, який буде відповідати санітарним умовам і тому місцю, де воно знаходиться. Це історико-культурний заповідник «Старий Луцьк». На решті території бачу щось подібне до аутлет-містечка «Мануфактура» у Києві. Думаю, воно дуже гарно впишеться в архітектурний ансамбль даного місця. А ще амфітеатр для масових заходів, зону для проведення святкових ярмарків, прогулянкові доріжки, оглядові майданчики, сквери, фонтан. Будемо вести перемовини із власниками приватних будинків навколо замка і залучати підприємців, щоб вони викуповували ці будинки. А тоді збудували там щось цікаве для туристів, таке, щоб органічно вписувалося в територію.

Нагадаємо, якби не снігопади, головний комунальник Луцька приніс би додому 16 тисяч гривень премії, а не 10.

Ігор Поліщук розповів про спілкування з Ігорем Палицею після виборів

– Спілкуюся при необхідності. Він є народним депутатом від Луцька, і питання соціально-економічного розвитку ми обговорюємо, і питання коронавірусу, інші питання життєдіяльності міста.

Мер сказав, що задоволений роботою депутатського корпусу. Принаймні поки

– Дуже задоволений тим, як ми разом із депутатами працюємо. Це в мене вже третя каденція, і я не пам’ятаю такої конструктивної роботи жодного разу. Сесії не перетворюються на шоу, іде предметна робота. Те саме стосується виконкому. Щиро сподіваюся, що так буде й надалі. Не можу сказати, що є чітка опозиція. На першій установчій сесії звернувся до депутатів і попросив забути про партійні прапори. Нашим прапором має бути прапор нашої громади. Звісно, з різних питань є протилежні думки, однак немає такого, що не голосують просто з принципу або через те, що не подобається міський голова.

Ігор Поліщук нагадав, що для ліпшої комунікації з лучанами веде сторінку в соціальних мережах. Щотижня у п’ятницю на своїй сторінці у фейсбуці у відеорежимі він звітує про виконану роботу. А з квітня буде онлайн-прийом міського голови, де жителі Луцької міської громади зможуть поспілкуватися з мером і залишити питання, на які він відповідатиме у прямому ефірі.

Telegram Channel