Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Щорічно в Україні на продаж знищують більш 20 млн первоцвітів

Усі три існуючих виду проліска занесені в Червону Книгу України.

Фото agronews.ua.

Щорічно в Україні на продаж знищують більш 20 млн первоцвітів

Це завдає незворотної шкоди навколишньому середовищу

Весна, природа оживає і починають з’являтися у природі перші квіти. «Первоцвіти» – це узагальнена назва для всіх рослин, що рано зацвітають. До них відносяться: проліски, крокуси, шафран, сон-трава, анемони, примула, горицвіт та інші – занесені до Червоної книги України та охороняються законом. Про це повідомляє прес служба Національної екологічної ради України, пише agronews.ua.

За незаконний збір та збут первоцвітів, занесених до Червоної книги, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф від 510 до 1700 грн з конфіскацією рослин. За квіткове браконьєрство в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду оштрафують від 1700 до 3655 грн.

За один екземпляр незаконно добутої рослини передбачена компенсація за її знищення: проліски – від 49 до 62 гривень, черемша – 62 грн, шафран (крокуси), сон-трава – від 37 до 62 грн в залежності від виду.

Крім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини передбачена компенсація за її знищення: проліски – від 49 до 62 гривень, черемша – 62 грн, шафран (крокуси), сон-трава – від 37 до 62 грн в залежності від виду.

«Щорічно на початку весни на продаж знищують більш 20 млн первоцвітів. Що завдає незворотної шкоди навколишньому середовищу», – говорить голова Національної екологічної ради України Олександр Чистяков – «І хоча найчастіше реалізатори стверджують, що виростили їх у себе на дачній ділянці, але розуміючи в яких масштабах йде торгівля первоцвітами, в це неможливо повірити. На думку екологів, навіть вирощені в домашніх умовах проліски збувати категорично не можна. Для всіх існує єдиний закон, і платити компенсацію за нанесену природі шкоду господарі будуть нарівні з правопорушниками – від 37 до 62 гривень за одну квітку».

Реклама Google

Чому треба берегти первоцвіти? Та тому, що вони легко можуть зникнути з лиця землі. Сьогодні вони вже рідкість. А колись були звичайні весняні квіти … Поки не стали комерційним об’єктом полювання.

Чому не можна збирати первоцвіти? Та тому, що вони не встигнуть відновити свою чисельність і можуть зникнути. Життя у первоцвітів дуже коротке – вони цвітуть лише кілька тижнів. За невеликий час рослинам потрібно зібрати максимум поживних речовин, дозріти і розсіяти насіння. Але перш, ніж зацвітуть нові первоцвіти, має пройти два-три роки, а то й п’ять. У природі немає нічого випадкового, якщо щороку потроху погіршувати ситуацію з пролісками, порушиться унікальний природний баланс.

Одна з найбільш популярних помилок, що якщо зривати проліски без кореня, то в наступному сезоні квітка відродиться. Це не так.

Одна з найбільш популярних помилок, що якщо зривати проліски без кореня, то в наступному сезоні квітка відродиться. Це не так. Насправді функцію відновлення і розмноження у проліска виконує цибулина. І якщо пролісок в період розквіту зірвати, то сама цибулина вже не зможе накопичити поживних речовин, в результаті, гине вся рослина.

Так само є помилкова думка, що деякі види пролісків можна зривати тому що вони не всі рідкісні. Але всі три існуючих виду проліска занесені в Червону Книгу України.

Хоча кожен рік проводяться рейди правоохоронних і природоохоронних структур з виявлення місць торгівлі первоцвітами, все ж найефективнішим способом порятунку червонокнижних рослин залишається – відсутність попиту. Якщо ніхто не буде купувати первоцвіти, то зникаючі види України вдасться зберегти. Тому потрібно посилювати роз’яснювальну роботу серед населення і робити жорсткішим покарання за збір та торгівлю цими рідкісними рослинами. І тоді ми зможемо милуватись ними в дикій природі.

Telegram Channel