Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Коронавірус за добу  вбив 342 українці.  Кажуть, далі буде гірше

Нині ковід-скептиків, які іронізували, що в страху великі очі, істотно поменшало.

Фото із сайту pixabay.com.

Коронавірус за добу вбив 342 українці. Кажуть, далі буде гірше

Темпи поширення в Україні COVID-19 подвоюються приблизно кожні три тижні. За попередню добу зареєстровано понад 14 тисяч інфікованих, також було встановлено нові антирекорди: госпіталізували 5438 осіб, 342 людини померло

Приріст у 20 тисяч хворих — не межа…

— Живу поблизу обласної лікарні в Луцьку. В будні там щодня стоїть черга на ПЛР–тестування, у вихідні — нема нікого. Така ж ситуація і в інших медзакладах, де роблять аналізи на коронавірус. Тому й рівень захворюваності в нас «гойдається», в неділю — мниме благополуччя, посеред тижня — пік. Кому потрібна така необ’єктивна статистика? І як пояснити, що у нас позавчора виявили 275 заражених, а на Рівненщині — 540? Невже у волинян імунітет сильніший? — дивується наш читач, житель Луцька.

Втім, є показники, з якими не посперечаєшся. Це — кількість хворих, які щодня потрапляють до лікарень переважно у дуже важкому стані, та число жертв коронавірусної інфекції. Лікарі інфекційних шпиталів в один голос кажуть: з таким рівнем смертності раніше не стикалися.

Реклама Google

Цими днями на Волині фіксували по 7— 8 летальних випадків за добу. В області щоденно госпіталізують 70—80 людей із COVID-19, серед них стає щораз більше молоді, дітей.

Учені Національної академії наук прогнозують, що на початку наступного місяця в Україні щодня виявлятимуть близько 20 тисяч інфікованих. Відомий імунолог Андрій Волянський давно застерігав, що скоро людські втрати через коронавірус зростуть до 400 осіб за добу. А глава комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді нацбезпеки і оборони, академік НАН Сергій Комісаренко у понеділок заявив, що в нас є всі передумови для введення повного локдауну.

— Суворі заходи вводяться не тоді, коли хворіє максимум людей, а коли відбувається підйом. Саме зараз ми з вами на такому етапі, — заявив Комісаренко.

«Будемо йти по регіонах», — обіцяє міністр

МОЗ розширив червону зону карантинних обмежень, там знаходяться Київ, Житомирська, Закарпатська, Івано–Франківська, Київська, Одеська, Сумська, Львівська і Чернівецька області. Волинь і Рівненщина на вчорашній ранок були «помаранчевими». Щоправда, ситуація у сусідів загрозливіша, що змусило місцеву владу посилити обмежувальні заходи.

Очільник МОЗ про загальнонаціональний локдаун не говорить, каже: «Будемо йти по регіонах». Аби запобігти протестам підприємців у «червоних» областях, обіцяють їм компенсацію збитків. Сума виплати буде залежати від рівня середньої зарплати у конкретних містах, причому половину необхідних коштів мають знайти на місцях.

Суворі заходи вводяться не тоді, коли хворіє максимум людей, а коли відбувається підйом. Саме зараз ми з вами на такому етапі.

Ще одне нововведення уряду: в областях із найсуворішими обмеженнями громадянам заборонено перебувати без масок на вулицях і в парках. Утім, такими заходами навряд чи можливо вплинути на ситуацію в містах, де лікарні вже не можуть вмістити усіх хворих на коронавірус.

«Середня заповненість ліжок із киснем у цілому по країні становить зараз 55%», — звітує Максим Степанов, і це схоже на анекдот про середню температуру в лікарняній палаті. Адже у Києві цей показник наближається до 100%, у Житомирській області він понад 70%, а загалом рівень госпіталізації хворих із COVID-19 перевищено у 17 регіонах.

Читайте також Коронавірус – на третьому місці серед причин смертності жителів Волині​.

Значне погіршення ситуації з коронавірусом в Україні міністр охорони здоров’я пояснює поширенням британського штаму, який втричі заразніший і має інкубаційний період до трьох діб.

На жаль, сьогодні МОЗ не може похвалитися ні надходженням препаратів для захисту від COVID-19, ні належними темпами вакцинації. Перше щеплення отримали приблизно 140 тисяч людей, а для формування колективного імунітету в Україні треба вакцинувати майже 30 млн осіб.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel