Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Юдеї відзначають Песах: історія, традиції

Протягом усього Песаха заборонено їсти борошняні страви, приготовані шляхом бродіння або закваски.

Фото bipbap.ru.

Юдеї відзначають Песах: історія, традиції

Це свято щорічно відзначається вісім днів на честь про звільнення євреїв з рабства в Стародавньому Єгипті

У 2021 році Песах відзначається з заходу сонця 27 березня по настання ночі 4 квітня. Дата розраховується за єврейським місячно-сонячним календарем і відрізняється щороку. Про це розповідає УНІАН.

Історія свята Песах

Слово «Песах» походить від єврейського «пасах», що в перекладі означає «пройшов повз», «минув». Свято присвячене подіям, які описані в Старому Завіті. Довгий час євреї були рабами у єгиптян. Бог вимагав відпустити богообраний народ, але фараон відмовився це зробити.

Реклама Google

В Ізраїлі Песах відзначається тиждень, а євреї інших країн святкують його 8 днів. Перший і останній день вважаються найголовнішими.

За це Господь обрушив на країну десять страшних катастроф, останньою з яких була смерть всіх єгипетських немовлят. При цьому Бог минув будинки євреїв. Після того, що сталося фараон звільнив народ з рабства. Песах некоректно називають єврейським Великоднем. Однак між ними є спільна деталь. Вважається, що в день 14 нісана, коли святкується Песах, сталася Таємна вечеря.

Читайте також: Очільник Рівного пішов до рабина.

Традиції святкування Песаха

В Ізраїлі Песах відзначається тиждень, а євреї інших країн святкують його 8 днів. Перший і останній день вважаються найголовнішими.

У перший вечір сім'я збирається за святковою вечерею седером, під час якого читають молитви і благословення. На стіл подають прісний хліб мацу, гірку зелень, фаршировану рибу, варені яйця і сухофрукти. Під час вечері випивають чотири келихи вина, за кількістю обіцянок Бога євреям.

Після седера слідують п'ять «святкових буднів», а в останній день в синагогах проходить церемонія «поділу морських вод» в пам'ять про те, як під час виходу з Єгипту перед євреями розступилося Червоне море. У цей день проводяться богослужіння і читання Тори. Протягом усього тижня Песаха заборонено їсти борошняні страви, приготовані шляхом бродіння або закваски.

Нагадаємо, у Московському патріархаті цькують священника, який перейшов у Православну церкву України.

Telegram Channel