Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На Волині сироту поселили в напівзруйнованій хаті без світла та води (Відео)

Там раніше було соціальне житло, яке згодом приватизували.

Фото із сайту volynua.com.

На Волині сироту поселили в напівзруйнованій хаті без світла та води (Відео)

Будівлю, непридатну для життя, надали як соціальне житло 18-річній Наріне Мнацаканян у Голобах. Наріне – вагітна. Малюк має народитися за кілька місяців

Про це «Суспільному» розповіла сама дівчина. Каже: її мама померла, а батько – позбавлений батьківського піклування і вона має першочергове право на житло, передає ВолиньUA.

Соціальне житло Наріне виділили в Голобській громаді на один рік. У напівзруйнованій хаті немає електрики, опалення та води.

Це не житло, забігайлівка для безхатьків скоріше.

«Це не житло, забігайлівка для безхатьків скоріше», - каже дівчина.

Частину стін та стелі будинку вже зруйнувала пліснява. Нині разом із чоловіком, з яким перебуває в цивільному шлюбі, готує хату до ремонту, щоб швидше впоралися майстри.

«Позчищали трошки стіни, далі буде стеля, там балка поміняється обов’язково. Стелю треба буде перероблювати. Це тимчасове житло, але умови мають бути, тому що я не одна така дитина. Є ще багато дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування», – розповідає Наріне.

Від липня дівчина живе в іншій частині хати. Там раніше було соціальне житло, яке згодом приватизували. Каже: селищна рада домовилась, що вона тимчасово житиме там.

Наталія Боярчук, заступниця голови Голобської селищної ради, каже: іншого житла громада запропонувати дівчині не могла, бо не має. З її слів, раніше там не робили ремонтів, бо не знали, чи воно приміщення буде потрібне. Говорить: чекали весни, аби розпочати ремонт. Пояснює: житло дівчині виділили з надією, що вона поки має інший прихисток і зможе дочекатися ремонту.

За коментарем Суспільне звернулося до юристки Наталії Смолярчук. З її слів, соціальне житло, яке надають в користування, має відповідати санітарним та технічним вимогам, передбаченим законом «Про житловий фонд соціального призначення».

Читайте також: Археологи у Жидичині досліджуватимуть фундамент келій монастиря

Зі слів начальниці Служби у справах дітей Волинської облдержадміністрації Алли Онищук, нині в черзі на отримання житла – 287 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Близько 200 мешкають у житлі, наданому в тимчасове користування. За час дії обласної програми забезпечення соціальним житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування протягом восьми років купили 141 помешкання. За гроші, що надійшли з держбюджету у 2019 і 2020 роках придбали житло 43 дітям-сиротам.

Telegram Channel