Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Українські олімпійські стрільці з лука потребують підтримки

Віктор Рубан – поки єдиний вітчизняний олімпійський чемпіон у цьому виді спорті.

Фото World Archery Federation.

Українські олімпійські стрільці з лука потребують підтримки

Можна сміливо стверджувати, що цей спорт в Україні, на жаль, не популярний. Багато громадян навіть не зможуть відповісти, чи є стрільба з лука Олімпійським видом спорту, а при цьому, у України є власний олімпійський чемпіон та олімпійські призери…

У 2008-му році, на Олімпіаді в Пекіні, Віктор Рубан в напруженому протистоянні з корейським лучником Пак Гьон Мо виборов для України золото. Боротьба за чемпіонство закінчилася з рахунком 113-112.

У 2004-му році в Афінах, на своїй першій Олімпіаді, Віктор здобув бронзу в командному заліку. Виступи на Олімпіадах в Лондоні та Ріо не були такими успішними для Віктора, а також, і для збірної України зі стрільби з лука, як попередні.

Українські атлети і збірна потребують більш активної підтримки українських виробників і, звісно, уряду країни.

Наталія Бурдейна, Катерина Сердюк (наразі Дубровіна) та Олена Садовнича - срібні призерки в командному заліку зі стрільби з лука на Олімпійських іграх 2000-го року в Сіднеї. Кожна з лучниць є Заслуженим майстром спорту України у стрільбі з лука, і кожна була переможницею і призеркою багатьох міжнародних і українських змагань.

Дмитро Грачов, Олександр Сердюк і Віктор Рубан - бронзові призери Олімпіади в Афінах, в командному заліку. Кожен з цих чоловіків є Заслуженим майстром спорту України.

З часів першої і поки що єдиної перемоги українського лучника на Олімпійських іграх минуло багато часу. На міжнародній арені нашу країну вже здебільшого представляють нові, молоді, лучники, серед яких є і переможці багатьох міжнародних змагань останнього десятиліття. При цьому стрільців з лука в Україні не так вже і багато, і їх лави поповнюються далеко не так швидко, як в Південній Кореї, Туреччині, деяких країнах Європейського Союзу та, звісно ж, США. Федерація стрільби з лука України - archeryua.com робить все можливе, щоб залучити більше громадян до цього виду спорту, але без належного фінансування це робити не просто. Міжнародні виробники знаряддя для стрільби з лука та спортивного одягу, такі як legendarchery.com, Hoyt Archery, adidas.com і навіть автомобільні виробники-гіганти, такі як Hyundai Motor, підтримують багатьох атлетів і збірних з цього виду спорту, але це більше відбувається десь там, за кордоном, тож українські атлети і збірна потребують більш активної підтримки українських виробників і, звісно, уряду країни.

Сподіваємося, що на Олімпіаді 2021 в Токіо українці здобудуть багато золотих медалей і серед них будуть медалі зі стрільби з лука. І зацікавлених українців цим видом мирного спорту побільшає.

Telegram Channel